Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ίσως ο μοναδικός από τους ηγέτες της Ε.Ε. που πριν φύγει από την Σύνοδο Κορυφής μίλησε με αριθμούς προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι αυτά που χρειάζεται η Ε.Ε. για να τα βγάλει πέρα με την παρούσα κρίση είναι περίπου δυο τρις ευρώ.
"Οι οικονομικές ανάγκες της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα, την άμυνα και την ενέργεια είναι πολύ μεγάλες", δήλωσε ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν και με την προϋπόθεση ότι οι αμυντικές ανάγκες είναι 0,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η ανάγκη είναι περί τα 2.000 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Πρέπει να βρούμε μία συμφωνία για το πού θα βρούμε τους πόρους αυτούς» είπε, γιατί έτσι κι αλλιώς στο επίπεδο του εθνικού προϋπολογισμού τέτοιος δημοσιονομικός χώρος στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση», επανέλαβε, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο της επίσημης συζήτησης των ευρωομολόγων παρέμεινε εκτός, εν αναμονή σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία θα εξετάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών. Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά μέσα δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση λεπτομερώς». Όμως οι κυρώσεις και ο πόλεμος «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από την ανάκαμψη της οικονομίας…».
Πληροφορίες που διέρρευσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κάνουν λόγο για «ανοικτά ζητήματα» στο πως θα πρέπει να συνδυασθούν οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το Eurogroup. H απόφαση της ΕΚΤ να βάλει σε πρώτη γραμμή την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης της δημοσιονομικής στήριξης στις κυβερνήσεις έχει δημιουργήσει νέες περιπλοκές για το σχέδιο δράσης της Ε.Ε.
Η πρόταση που έχει αναλάβει να συντάξει και να καταθέσει η Κομισιόν αν και πρέπει να κινηθεί με βάση την εκτίμηση της ανάγκης ενός σχεδίου χρηματοδότησης 2 τρισ. ευρώ πέραν εκείνων του NGEU, πρέπει να ξεπεράσει πολλά εθνικά εμπόδια μέχρι να τεθεί προς συζήτηση, πολύ δε περισσότερο αν ξαναβάλει στο τραπέζι το θέμα της χρηματοδότησής του με νέο πακέτο ευρω-ομολόγων.
Παράλληλα στην Σύνοδο Κορυφής έγινε σαφές ότι οι κυρώσεις προς την Ρωσία έχουν αλλάξει τα δεδομένα για την σχέση της Ε.Ε. με «τρίτους» τόσο στο πλαίσιο του ανεφοδιασμού όσο και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Ντράγκι "πρέπει να φανταστούμε ότι μπορούν να συμβούν διακοπές στις ροές εφοδιασμού, ειδικά εάν ο πόλεμος διαρκέσει πολύ. Η απάντηση είναι να κοιτάξουμε αλλού, αμέσως, για να ανακατευθύνουμε τις πηγές μας σε άλλα μέρη: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Αργεντινή ειδικά στη γεωργία.
Αυτό σημαίνει την οικοδόμηση νέων επιχειρηματικών σχέσεων, καθώς στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να είμαστε πολύ ενεργητικοί, να μην υποφέρουμε από αγωνία, ανησυχία και να μην υποφέρουμε παθητικά».