Η Fed προχωρά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 3 χρόνια - Άλλες 6 φέτος και 3 επιπλέον το 2023

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed προχωρά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 3 χρόνια - Άλλες 6 φέτος και 3 επιπλέον το 2023
Αφού διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό κοντά στο μηδέν από την αρχή της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης.

Tην πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερα από τρία χρόνια ενέκρινε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας αντιμετώπισης του πληθωρισμού, θέλοντας ταυτόχρονα να αποφύγει να τορπιλίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αφού διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό κοντά στο μηδέν από την αρχή της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ή FOMC ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ή ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

Η αύξηση θα φέρει το επιτόκιο στο εύρος 0,25%-0,5% και η κίνηση θα αντιστοιχηθεί με μια αύξηση του βασικού επιτοκίου που θα στείλει άμεσα το κόστος χρηματοδότησης υψηλότερα για πολλές μορφές καταναλωτικού δανεισμού και πίστωσης.

Μαζί με την παρούσα αύξηση επιτοκίων, η FOMC ενέκρινε επίσης επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος, προσβλέποντας σε ένα επιτόκιο 1,9% μέχρι το τέλος του έτους. Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις αυξήσεις το 2023 και καμία το 2024.

Η συγκεκριμένη αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε με μία μόνο διαφωνία, αυτή του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ ο οποίος ήθελε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Η τελευταία φορά που η FOMC αύξησε τα επιτόκια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει τον επόμενο Ιούλιο και να αρχίσει να τα μειώνει.

Η μείωση του ισολογισμού

Στην ανακοίνωση της μετά τη συνεδρίαση, η FOMC τόνισε επίσης ότι «αναμένει οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος του στόχου να είναι οι κατάλληλες». Αντιμετωπίζοντας έναν ισολογισμό της Fed ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, που αποτελείται κυρίως από ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους που αγόρασε όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας, η ανακοίνωση αναφέρει πως θα αρχίσει να απομειώνει αυτές τις διακρατήσεις σε επόμενη συνάντηση.

Η ένδειξη για περίπου 175 μονάδες βάσης στις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος ήταν μια δύσκολη απόφαση, σύμφωνα και με το CNBC, καθώς 8 μέλη περίμεναν περισσότερες από 7 αυξήσεις για φέτος, ενώ 10 θεώρησαν ότι είναι αρκετές.

Οι αξιωματούχοι της Fed προσάρμοσαν επίσης τις οικονομικές τους προοπτικές σε πολλά μέτωπα, προβλέποντας πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι περίμεναν τον Δεκέμβριο και σημαντικά βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Πληθωρισμός και ΑΕΠ

Τα μέλη της επιτροπής αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί 4,1% φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,7% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ για τον PCE «βλέπει» 4,3% το 2022, από 2,6% τον Δεκέμβριο. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα μειωθεί στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024, κάτι που είναι επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το ΑΕΠ, το 4% του Δεκεμβρίου μειώθηκε στο 2,8%, καθώς η FOMC αξιολόγησε τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες, αλλά βραχυπρόθεσμα η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «βαθύ πράσινο» οι δείκτες στην Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Άνοδος 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την παρέμβαση της Κίνας και εν αναμονή της Fed

Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τις ανησυχίες για τη ζήτηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider