FT: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην ΕΕ 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην ΕΕ 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου 
Η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται στα 50 δισ. κυβικών μέτρων.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν μια συμφωνία για την αποστολή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εντείνοντας την προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και του NATO στις Βρυξέλλες και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή. Άτομα με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι η συνολική ποσότητα LNG στην ευρωπαϊκή αγορά θα εξαρτηθεί από τα εμπορικά συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν τονίσει την πρόθεση τους για να σταματήσουν την εξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ποσότητα του οποίου στις ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται στα 50 δισ. κυβικών μέτρων.

Όπως σημειώνουν οι FT, ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει ταχθεί κατά αυτού του ενδεχομένου, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.

Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως μια ισχυρή μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντός του 2022 θα επιτύχει τον ίδιο αντίκτυπο όπως αυτόν που έχουν οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Με προκλήσεις η αναπλήρωση των αποθηκών αερίου στο 90%

Όπως έγραφε νωρίτερα το insider.gr, η Κομισιόν σημειώνει πως τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 65% και 30%, αντίστοιχα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσθέτει ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού και έχει επιδεινώσει την αστάθεια των τιμών. Οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις και πλήττουν την οικονομία της Ευρώπης, δυνητικά επιβραδύνοντας την ανάκαμψή της από την πανδημία.

Με δεδομένο ότι τώρα ξεκινά η περίοδος αναπλήρωσης των αποθηκών αερίου, είναι επείγον τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική. Οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στην τρέχουσα συγκυρία, και η περιορισμένη προσφορά καυσίμου διεθνώς, καθιστούν την αναπλήρωση των αποθηκών πιο δύσκολη από ό,τι στις συνθήκες κανονικότητας του παρελθόντος.

Μάλιστα, τα δεδομένα θα γίνουν ακόμη πιο απαιτητικά από φέτος, καθώς για λόγους ασφαλείας η Επιτροπή έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την αποθήκευση, με στόχο τη διασφάλιση των υφιστάμενων υποδομής αποθήκευσης, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πολωνική PGNiG θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, όμως όχι σε ρούβλια

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο της

gazzetta
gazzetta reader insider insider