Στήνουν ανάχωμα μέσω επενδύσεων & μεταρρυθμίσεων στις πιέσεις του πολέμου σε τιμές - ΑΕΠ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στήνουν ανάχωμα μέσω επενδύσεων & μεταρρυθμίσεων στις πιέσεις του πολέμου σε τιμές - ΑΕΠ
Τα βαρίδια του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και η στήριξή από τους θεσμούς.

Την ώρα που οι τριγμοί από την ενεργειακή κρίση και από τον πόλεμο καταγράφονται όλο και πιο έντονα στην πραγματική οικονομία, αλλά και αποτυπώνεται σιγά-σιγά επισήμως μέσα από δηλώσεις και επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση αναζητεί αντιστάθμισμα μέσα από την επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και από καλές ειδήσεις που θα διατηρούν - όσο το δυνατόν περισσότερο - το κλίμα στην αγορά, αλλά και τη δυνατότητα για μέτρα στήριξης.

Η επόμενη ένδειξη των τριγμών στο οικονομικό πεδίο αναμένεται σήμερα, μέσα από τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού το μήνα Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ. Με τους οιωνούς να μην είναι θετικοί, δεδομένης της ανόδου του εναρμονισμένου δείκτη κατά 8%, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της Εurostat.

Οι αναλυτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Τα αναλυτικά στοιχεία των εν λόγω εκτιμήσεων που συλλέγει το κοινοτικό όργανο και θα εξειδικευθούν σήμερα, καταγράφουν ένταση πιέσεων ειδικά στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο κατά 51,8% έναντι 44% το Φεβρουάριο. Στα τρόφιμα η άνοδος ήταν κατά 6,8%, έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο. Γενικά στα βιομηχανικά αγαθά ήταν 3,3% (από 2,5%) και στις υπηρεσίες κατά 2,3% από 1,1%.

Στο πεδίο των προβλέψεων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Διοικητή που ανακοινώθηκε χθες αναθεωρεί επί τα χείρω ελαφρά τις προβλέψεις της υπολογίζοντας πλέον σε άνοδο του ΑΕΠ από ρυθμό 4,8%, που προβλεπόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο 3,8% στο βασικό σενάριο και στο 2,8% στο δυσμενές σενάριο, με πρόβλεψη για τον πληθωρισμό από 5,2% έως 7% στο δυσμενές. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες στο συνέδριο των Δελφών έκανε σαφές πως πληθωρισμός στα επίπεδα του 8% δεν μπορεί να αποκλειστεί για το επόμενο διάστημα, αλλά εκτίμησε πως στο σύνολο του έτους η άνοδος των τιμών θα είναι πολύ πιο χαμηλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι το βασικό μέλημα το επόμενο διάστημα είναι να μην αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά η ακρίβεια.

Τα μέτρα στήριξης και η προσαρμογή

Προς το σκοπό αυτό προσανατολίζονται και τα επόμενα μέτρα στήριξης, στα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και μία εξαιρετικά στοχευμένη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αλλά και διάφορες πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά και για την πάταξη της ακρίβειας.

Με τα δημοσιονομικά δεδομένα να είναι περιορισμένα, δεδομένου του στόχου για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι να προσδιορίζει την κουβέντα αυτή για τον Ιούνιο, αλλά και την πρόθεση κτίσης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 για την οποία επίσης έκανε σχετική σύνδεση (με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή) χθες ο επικεφαλής του ESM.

Το αντιστάθμισμα μέσω ανάπτυξης και επενδύσεων

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει ανάχωμα για να διατηρήσει όσο μπορεί περισσότερο τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας έτσι και τα κρατικά έσοδα και τα μέτρα στήριξης. Το ένα όχημα είναι μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, επιχειρεί να συνεχίσει το «σερί» δηλώσεων στήριξης και καλών «νέων» για την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό μετά τις χθεσινές επαφές το περιθώριο των Δελφών, αλλά και των συναντήσεων που είχε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαμορφώνονται τα επόμενα βήματα.

Επαφές σήμερα θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις που έρχεται στην Αθήνα για το ίδιο συνέδριο και σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, θα συζητήσει την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο μετά την έγκριση του πακέτου δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ στρέφεται στην επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση «μετακομίζει» στην Νέα Υόρκη για επενδυτικό συνέδριο, ενώ τα επόμενα καλά νέα συνδέονται με την έκθεση για την 14η αξιολόγηση που αναμένεται στα τέλη Μαΐου και θα οδηγήσει σε μία συζήτηση τον Ιούνιο αναφορικά με τις αποφάσεις για την «έξοδο». Θα μεσολαβήσει η αποστολή στις Βρυξέλλες και η κατάθεση, μετά, στη Βουλή του νέου πολυετούς προϋπολογισμού. Που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πώς θα γίνει η προσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πόλεμο

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Από τον τουρισμό περνάει και φέτος η διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider