Τσακίρης: Θα ξεχάσουμε την παλιά φήμη του ΕΣΠΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακίρης: Θα ξεχάσουμε την παλιά φήμη του ΕΣΠΑ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο Φόρουμ των Δελφών
Πλέον μια επιχείρηση θα γνωρίζει σε λιγότερο από έναν μήνα εάν έχει ενταχθεί στις δράσεις του ΕΣΠΑ, δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Γιάννης Τσακίρης.

Τη βεβαιότητα πως «θα ξεχάσουμε την παλιά φήμη του ΕΣΠΑ», καθώς δεν έχει διαφορετικό παρόν και μέλλον από το παρελθόν που είχαμε συνηθίσει, εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Μιλώντας κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακίρης επανέλαβε πως, με το νέο ΕΣΠΑ, απλοποιούνται οι διαδικασίες σε όλο το φάσμα επιδότησης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης ώστε να «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις.

Με το νέο ΕΣΠΑ, συνέχισε ο κ. Τσακίρης, όλες οι δράσεις θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα, καθώς έχει αλλάξει όλο το μηχανογραφικό – πληροφοριακό σύστημα. «Παλαιότερα, περνούσαν πάνω από 12 μήνες για να γνωρίζει μια επιχείρηση εάν έχει ενταχθεί στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Πλέον, σε λιγότερο από ένα μήνα η επιχειρήσει θα ξέρει, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει στην επένδυσή της», εξήγησε.

«Προς τα τέλη Μαΐου θα εγκριθούν τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα»

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει τις εγκρίσεις από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα επιχειρησιακά προγράμματα, γεγονός που τοποθετεί χρονικά «προς τα τέλη Μαΐου». Προτεραιότητα θα δοθεί στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρξει επενδυτικό κενό και αμέσως μετά, όπως σημείωσε, θα βγουν οι πρώτες προσκλήσεις.

Ο κ. Τσακίρης επανέλαβε πως το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και εξέλιξης και όχι επιβίωσης, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως η μείωση του κόστους και η επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

Σχολιάζοντας τις δύο σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό ποσό για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο (Εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο – Υψηλό 27 ετών), που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για το επόμενο εξωτερικό σοκ που πλήττει τη χώρα μετά την πανδημία, προσθέτοντας πως «δεν αποκλείεται να σκεφτούμε εκ νέου το πλάνο αξιοποίησης της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνία που υποφέρει, καθώς τα εισοδήματα των πολιτών ροκανίζονται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο – Υψηλό 27 ετών

Ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο ΕΣΠΑ - Τι αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider