Χόγιερ (ΕΤΕπ): Έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χόγιερ (ΕΤΕπ): Έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις του πολέμου
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την παρουσία του κ. Ηoyer στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την στήριξη που προσφέρει στην χώρα και στην ελληνική οικονομία στην πορεία της προς μια βιώσιμη ανάκαμψη τόσο ο ίδιος όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

«Κύριο μέλημά μας -καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε τονίζοντας πως «εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε, σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση».

«Και υπάρχουν επιλογές. Μπορούμε να τις συζητήσουμε πιο λεπτομερώς. Υπάρχουν επιλογές στο τραπέζι. Πρώτον, χρειαζόμαστε μια πολιτική δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δεν θα αφήσουμε απλά τα κράτη-μέλη μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και για όλη τη στήριξη σας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, υπογράμμισε πως «αυτή η χρονιά, το 2021, υπό αυτές τις τρομερές, τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Και πιθανώς να ήταν καλή και η αντίστοιχη εμπειρία της Ελλάδας με την Τράπεζα. Εμείς έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια. Ότι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, δεν έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο χρηματοδότη. Και εμείς αυτό προσφέρουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις, δημιουργικές λύσεις, έξυπνες λύσεις, για να μπορούμε να βοηθήσουμε».

Σημειώνεται τέλος, πως ο κ. Χόγιερ ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για το έκτακτο «Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι συζήτησαν Σταϊκούρας-ΕΤΕπ -Με εγγυήσεις 2,7 δισ. θα ενισχυθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

ΕτΕπ: Δραματικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης λόγω του πολέμου

Πρόεδρος EBRD: Εντυπωσιακή η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider