Λαγκάρντ: Αναμένουμε κι άλλο πληθωρισμό -Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Αναμένουμε κι άλλο πληθωρισμό -Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην οικονομία της Ευρωζώνης. «Κλειστά χαρτιά» για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Επιδείνωση εάν επιβληθεί εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια.

Τελευταία ενημέρωση: 16:50

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σημαντική επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία μετέφερε η επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για περαιτέρω αύξηση τιμών.

Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε πως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές της οικονομίας και έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ενεργειακών τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους ανεβάζουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το χρόνο που θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά».

Για το ΑΕΠ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σημαντικά την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» υποστήριξε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, είπε πως το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% για το δ' τρίμηνο του 2021 και αναμένεται να αναπτυχθεί με μικρό ρυθμό στο α' τρίμηνο του 2022, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία. Για τον πόλεμο, είπε πως η κρίση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας.

Η ίδια ανέφερε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό στην Ασία αποτελούν τις μεγαλύτερες προσκλήσεις και ρίσκα για την οικονομία.

«Η ανησυχία για τον πόλεμο μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο αρνητικά την πορεία της οικονομίας» σημείωσε.

Σε σχόλιο για το ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως διαμορφώθηκε στο 7,5% για τον Μάρτιο, οδηγούμενος από τις ενεργειακές τιμές που ενισχύθηκαν 45% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Η ίδια τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας ότι είναι αβέβαιο το πόσο υψηλά θα φτάσει.

Ακόμα, δήλωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών σοκ.

«Τα στοιχεία που έχουμε για τις προοπτικές του πληθωρισμού δείχνουν να επιδεινώνονται, με τον πληθωρισμό να διευρύνεται σε περισσότερους τομείς της οικονομίας» υπογράμμισε.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Μιλώντας για την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP και απαντώντας σε ερώτηση για το πότε εντός του γ' τρίμηνου θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως ο ακριβής χρόνος θα εξεταστεί από την ΕΚΤ. «Μπορεί να είναι στην αρχή ή στο τέλος του γ' τριμήνου. Θα το εξετάσουμε» πρόσθεσε

Για το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως «πρώτα θα ολοκληρωθεί το APP και μετά θα υπάρξει αύξηση, λίγο μετά. Αυτό μπορεί να είναι μια εβδομάδα ή και αρκετοί μήνες» ανέφερε. Περισσότερα στοιχεία για το πότε θα είναι έτοιμη η ευρωτράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων θα υπάρχουν τον Ιούνιο, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ.

«Αυτό το ταξίδι έχει ξεκινήσει και εμείς κινηθούμε με προσοχή και ευελιξία» σημείωσε η ίδια.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το εάν η ΕΚΤ εξετάζει έκτακτο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή του πολέμου, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «πάντα εξετάζουμε τρόπους ευελιξίας για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης».

Η ίδια σημείωσε πως «δεν φτιάχνουμε ένα καινούργιο εργαλείο. Παραμένουμε πιστοί στις πολιτικές ευελιξίας, αν και μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα σχετικά εργαλεία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ μπορεί να «μιμηθεί» τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) όπως η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση του ισολογισμού, η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορές.

Ακόμα, πρόσθεσε πως η Ευρωζώνη θα επηρεαστεί πολύ ισχυρότερα από τις ΗΠΑ λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ - Στο γ' τρίμηνο τελειώνουν οι αγορές ομολόγων του APP

Η προσοχή των αγορών στην ΕΚΤ - «Καυτή πατάτα» η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider