Κίνα: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας το α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας το α' τρίμηνο
Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ενισχύθηκε κατά 4,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 4,4%.

Ανάπτυξη ταχύτερη των προσδοκιών εμφάνισε η οικονομία της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρά την επίδραση των lockdowns σε περιοχές της χώρας τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ενισχύθηκε κατά 4,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 4,4%.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 9,3% από πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 8,5%. Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 5%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5%. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 3,5% περισσότερο από το αναμενόμενο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,6%.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5,8%, από 5,5% τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο στο 16%. Σε επίπεδο τριμήνου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι υποκατηγορίες ένδυσης, αυτοκίνητα και έπιπλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν πτώση για την περίοδο.

Οι εξαγωγές, ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης της Κίνας, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 14,7% τον Μάρτιο, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα, μειωμένες κατά 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ξεκινώντας τον Μάρτιο, η χώρα βιώνει τη χειρότερη επιδημία Covid από την αρχική φάση της πανδημίας το 2020. Τότε, τα lockdown σε πάνω από τη μισή χώρα είχαν ως αποτέλεσμα συρρίκνωση 6,8% στην ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον να γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και αβέβαια, η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα με το CNBC.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κίνας είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 4% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναπτύχθηκε με μόλις 1,3%, ρυθμό κατώτερο από αυτόν της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (1,6%).

Σημειώνεται πως η Κίνα, η οποία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είχε καταφέρει να ελέγχει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, βρίσκεται τον τελευταίο μήνα αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρσή της. Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι τέθηκαν υπό αυστηρό περιορισμό τον Μάρτιο στην τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν (νότια) και παραμένουν σε lockdown στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, λίκνο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα.

Αντίθετα με πολλές χώρες, που επέλεξαν τη συμβίωση με τον ιό και έχουν προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων, το Πεκίνο συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτοι θάνατοι από COVID-19 στη Σαγκάη μετά την επιβολή lockdown

Lockdown στη Σαγκάη: Αυστηρές ποινές για τους κατοίκους, που φωνάζουν από τα μπαλκόνια -Stress για την παγκόσμια οικονομία

Κίνα: Αμετάβλητο το επιτόκιο σε μια κίνηση-έκπληξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider