Ενισχύθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη - Ασθενέστερη μεταποίηση, ισχυρές υπηρεσίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη - Ασθενέστερη μεταποίηση, ισχυρές υπηρεσίες
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο, με τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, η ισχυρότερη δραστηριότητα στις υπηρεσίες καθώς οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζουν να εξασθενούν, αντιστάθμισαν την πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας καθώς τα εμπόδια από τον πόλεμο αρχίζουν να «δαγκώνουν» όπως σχολιάζει η Oxford Economics.

Η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας παρέσυρε τον σύνθετο PMI στη Γερμανία στις 54,1 μονάδες από 56,9, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε στη Γαλλία, στηρίζοντας τον σύνθετο PMI να φτάσει στις 57,5 μονάδες ​​από 56,3 τον Μάρτιο. Και οι δύο οικονομίες παρουσίασαν ισχυρότερη δραστηριότητας στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη μεταποιητική δραστηριότητα με τη ζήτηση επίσης να υποχωρεί. Ένα ακόμη βασικό μειονέκτημα είναι ότι οι πιέσεις κόστους παρατηρούνται και πάλι να αυξάνονται. Υψηλότερες δαπάνες μετακυλίθηκαν προς τους πελάτες με συνέπεια τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών για αγαθά και υπηρεσίες που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider