Ρεύμα: Παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών χονδρικής ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών χονδρικής ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες
Με επιστολή της στη ΡΑΕ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σημειώνει ότι επιβάλλεται η λήψη ρυθμιστικών μέτρων, καθώς μίας σειρά μεταρρυθμίσεων καθυστερούν σημαντικά.

Τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ζητά με επιστολή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση της Αρχής είναι απαραίτητη ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις στην εγχώρια χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, στην αγορά προμήθειας λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες στρατηγικές, οι οποίες οδηγούν στη μεταφορά του 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προθεσμιακή αγορά και την απροθυμία των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ελλείψει στοιχειώδους ανταγωνισμού, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων έχει σαν αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί.

«Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προφανής συνέπεια ήταν οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να μην έχουν στη διάθεση τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους επέτρεπαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την απότομη αύξηση των τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευνομούμενες αγορές στην Ευρώπη», προσθέτει η Ένωση.

Ασυμφωνία με τις τιμές αερίου

Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η στρατηγική αυτή ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς πλέον οι παραγωγοί καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές, που οι ίδιοι διαμορφώνουν στη χονδρεμπορική αγορά.

Επίσης επισημαίνει ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά δεν συνάδουν με τη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύσει η ΡΑΕ, όσον αφορά τις προσφορές των μονάδων αερίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμβάσεις προμήθειας στη χώρα μας βασίζονται στις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα.

Η Ένωση υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι επίσης εμφανή στις τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο 2021, αλλά κύρια στις τιμές που διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο 2022 στο επίπεδο των 272,4 ευρώ/ΜWh, ενώ η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κατά τον μήνα Φεβρουάριo ήταν 75,5 ευρώ/ΜWh.

«Και τούτο λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά την σημαντική πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές τον Απρίλιο, οι τιμές στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα των 250 ευρώ/MWh παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των εισαγωγών, της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ και της μειωμένης εποχιακής ζήτησης», προστίθεται στην επιστολή.

Καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, εξάλλου, οι λόγοι παρέμβασης που παραθέτει το σχέδιο REPowerEU η Κομισιόν, το οποίο δημοσιοποίησε στις 8 Μαρτίου 2022, συντρέχουν και στη δική μας αγορά. Κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι συντρέχουν έκτακτες συνθήκες στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων.

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, όπως υπογραμμίζει η Ένωση, ένας ακόμη λόγος είναι πως καθυστερούν σημαντικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι η εφαρμογή της «ανακατανομής» στην αγορά εξισορρόπησης, η ανάληψη πλήρους ευθύνης εξισορρόπησης από τις ΑΠΕ, η σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων, καθώς και η ουσιαστική συμμετοχή της Ζήτησης σε όλες αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider