Η Fed αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες
Κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως είχε προεξοφληθεί από την αγορά, εντείνοντας τις προσπάθειές της για την μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed ανέφερε ότι θα αρχίσει να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της ύψους 9 τρισ. δολαρίων από την 1η Ιουνίου, με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα.

Κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) αύξησε τα βασικά της επιτόκια η η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως είχε προεξοφληθεί από την αγορά, εντείνοντας τις προσπάθειές της για την μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε υψηλά 41 ετών, στο 8,5%.

Πιο αναλυτικά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος του 0,75%-1,00%. Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι αγορές θεωρούν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με «ορίζοντα» τα επιτόκια να διαμορφωθούν μεταξύ του 3% και του 3,25% έως το τέλος του 2022.

Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του έτους, καθώς τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η πρώτη αύξηση σε περισσότερα από τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της FOMC, «οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας, παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», ωστόσο επισημαίνεται πως «ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες».

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 8,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 32% και οι τιμές των τροφίμων 8,8%, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τους πληθωριστικούς κινδύνους».

Από 1η Ιουνίου η μείωση των assetts του ισολογισμού των 9 τρισ.

Παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, η Fed ανέφερε ότι από την 1η Ιουνίου θα αρχίσει να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της ύψους 9 τρισ. δολαρίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καταβάλλει προσπάθεια ώστε να θωρακίσει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία.

Όπως τονίζεται, η μείωση θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, και θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα διευρυνθεί ως και στα 95 δισ. δολάρια.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που ενδεχομένως να μεταφράζεται στο γεγονός πως οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για τον πληθωρισμό και την απασχόληση δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimon: H Fed έπρεπε να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια - Πρόβλημα οι τιμές της ενέργειας

Πόσο κοντά είναι η ΕΚΤ σε ένα δεύτερο «λάθος Τρισέ»;

Νέο «σήμα» Γέλεν για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρωζώνη - Ανησυχία για πληθωρισμό στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider