Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης 250 δισ. ευρώ από τον ESM 

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης 250 δισ. ευρώ από τον ESM 
Η «πρόταση» έχει διαμορφωθεί με τη σιωπηρή συμφωνία του γαλλογερμανικού άξονα και πρόκειται άμεσα να τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup. 

Μερικούς μήνες πριν από την αποχώρησή του ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM στα δύσκολα χρόνια της κρίσης του χρέους, αφήνει να διαρρεύσει η είδηση ότι ο Οργανισμός του οποίου ακόμα προΐσταται έχει έτοιμο σχέδιο για την συγκρότηση ενός νέου Ταμείου Στήριξης ύψους 250 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρόσφατα, θα αφορά στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση χωρίς δική τους ευθύνη. Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έχουν την ίδια πηγή, ήτοι στελέχη του ESM, αφορούν στην οικονομική στήριξη οικονομιών της Ευρώπης που κινδυνεύουν οι ίδιες τόσο από τις συνέπειες της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ο δικός τους κίνδυνος μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό και να προκαλέσει «ζημία» στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει η στήριξη αυτή, αν δηλαδή θα είναι «δωρεάν» βοήθεια, ή θα έχει τη μορφή δανείων.

Το πρώτο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να διατεθεί από τον ESM στο τέλος της άνοιξης του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε στο μεγαλύτερο μέρος του τη μορφή δανείων και μάλιστα με δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και για τον λόγο αυτό έμεινε λίγο πολύ στα αζήτητα από την πλειονότητα των χωρών μελών, καθώς οι μνήμες από τις μνημονιακές συμβάσεις δανείων του ESM προς την Ελλάδα ήταν... ζωντανές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ESM έμεινε με πολλά διαθέσιμα και λίγους... πελάτες.

Σήμερα, καθώς η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή για τις οικονομίες της Ευρωζώνης με τον πληθωρισμό και την ύφεση να διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και παράλληλα παραμένουν φορτωμένες με υπερβάλλον χρέος ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή το υπερ-χρέος στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει το πλέον επικίνδυνο καθώς εκεί δημιουργούνται όλες οι πιέσεις για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ λόγω του πληθωρισμού ήδη κινείται σε κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά τις αποδόσεις των ομολόγων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τόσο οι συνέπειες από τον κατά τα φαινόμενα διαρκή πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και οι επιπτώσεις από τα εκτεταμένα lockdown στην Κίνα (αφορούν το 40% του παραγωγικού της δυναμικού που είτε έχει παγώσει ολικά είτε μερικά) «καταστρέφουν» ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Μέσα στις συνθήκες αυτές η «πρόταση» του ESM, η οποία συζητείται εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα στους ιταλικούς οικονομικούς κύκλους και τώρα βγαίνει με θετική προσέγγιση και στη Γερμανία, φαίνεται πως θα αποτελέσει το αποχαιρετιστήριο «δώρο» του Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κοντά είναι η ΕΚΤ σε ένα δεύτερο «λάθος Τρισέ»;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider