Μέχρι τέλη του 2023 η «αναστολή» του Συμφώνου Σταθερότητας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι τέλη του 2023 η «αναστολή» του Συμφώνου Σταθερότητας
Η Κομισιόν σε συμφωνία με την γαλλική προεδρία, αλλά και την σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου πρόκειται, εκτός απροόπτου, να δώσει το «πράσινο φως» την Τετάρτη για την εκ νέου αναστολή για ένα χρόνου του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει «καλά νέα» την Τετάρτη. Η οικονομία της Ευρώπης πάει τόσο... άσχημα που η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας σε ισχύ από την 1/1/2023 μοιάζει αδύνατη. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε συνεννόηση ειδικά με Βερολίνο και Παρίσι, με αποτέλεσμα – εκτός απροόπτου – την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων να αναγγείλει την εκ νέου αναβολή επανέναρξης ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας. Για πρώτη φορά η αναστολή του Συμφώνου είχε ενεργοποιηθεί με την εκδήλωση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και η μέχρι στιγμής απόφαση ήταν να επαν-ενεργοποιηθεί στα τέλη του 2022. Η τρέχουσα κατάσταση όμως “ακραίας αστάθειας”, όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως από κύκλους της Κομισιόν, ιδιαίτερα μετά τις 24 Φεβρουαρίου με την έκρηξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, δεν επιτρέπει την επαναφορά του Συμφώνου.

Σ' αυτό βέβαια έχει συμβάλει και το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η αναμόρφωση του Συμφώνου, «ένα Μάαστριχτ Νο ΙΙ», όπως αναφέρεται, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η «παράταση» της αναστολής θα διευκολύνει πέρα από τις ίδιες τις οικονομίες της Ε.Ε. και την συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αφορούν τόσο στο εύρος του ορίου για το «νόμιμο» χρέος, όσο και για την σύνθεση των δαπανών που θα επηρεάζουν το “νόμιμο” όριο του ελλείμματος.

Τα μέχρι στιγμής σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρέπει να εγκριθούν την Τετάρτη από το Κολέγιο των Επιτρόπων διατηρούν κάποια «κενά» όσο το θέμα του Συμφώνου και αναμένεται να συμπληρωθούν με την απόφαση παράτασης της αναστολής του. Η σχεδόν βεβαιότητα που διαπιστώνεται τα τελευταία 24ωρα για την απόφαση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό βέβαια στο γεγονός οτι τόσο η Κυβέρνηση του Καγκελαρίου Σολτς όσο και το επιτελείο του Γάλλου προέδρου Μακρόν, έχουν δημόσια εκφρασθεί υπέρ της αναστολής. Άλλωστε η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι τέτοια που η εφαρμογή του Συμφώνου θα προκαλούσε δραματικά αδιέξοδα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider