Οργιάζουν οι καταπατητές σε όλη την Ελλάδα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οργιάζουν οι καταπατητές σε όλη την Ελλάδα

Δεν γλίτωσαν ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι από τους καταπατητές του Δημοσίου. Αυτό δείχνουν στοιχεία του που παρουσιάστηκαν στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών για το πόσες είναι οι καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητα στη χώρα απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Συγκεκριμένα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Δημόσιας Περιούσιας σε όλη την Ελλάδα προκύπτει ότι μόνο στην Αττική εκτιμάτε ότι η πλειονότητα των δημοσίων ακίνητων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 80% είναι μερικώς ή εξ ολόκληρου καταπατημένα, στη Θεσσαλία και τη Στέρεα Ελλάδα το ποσοστό αφορά το 70% και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει καταπατηθεί από Δήμους που τους χρησιμοποιεί ως κοινόχρηστους χώρους.

Στην περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας περί τα 498 δημόσια κτήματα κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες ενώ στα νησιά του Αιγαίου καταπατημένα είναι το 47% της Δημόσιας Αστικής Γης και το 64% της Αγροτικής .

Στην Κρήτη ο αριθμός των καταπατημένων φτάνει τα 107 ακίνητα , εκ των οποίων 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα, ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα αλλά και παλαιοί αιγιαλοί. Όσο για τη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταπατηθεί 1.281 δημόσιοι χώροι και στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο 1.706.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μόλις ένα τεχνικό και μια διοικητική υπάλληλο. Επιπλέον καθοριστική για την μεγέθυνση του προβλήματος είναι και η έλλειψη κονδυλιών τα τελευταία χρόνια για επιτόπιους έλεγχους αλλά και τα κενά της ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider