Και ηλεκτρονικά η ίδρυση επιχειρήσεων

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και ηλεκτρονικά η ίδρυση επιχειρήσεων

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση των «διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» που αφορά στην αναβάθμιση των Υπηρεσιών μιας Στάσης, την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας έως και τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Συμφώνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στην «Υπηρεσία Μιας Στάσης θα διεκπεραιώνονται και θα ολοκληρώνοντας όλες οι διαδικασίες σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών.

Αρμόδιο ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, καθώς και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών όταν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, συστήνονται χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο θα είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και οι υπηρεσίες του

Αντίστοιχα για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιρειών, καθώς και των προσωπικών και των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών αρμόδιος θα είναι ο συμβολαιογράφος που θα συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο δηλαδή το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης.

Παράλληλα θα λειτούργει και η «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης» (e-ΥΜΣ) στην οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ενδιαφερομένους εξ’ αποστάσεως και στην οποία θα μπορούν να υποβάλλονται και να διαχειρίζονται όλες οι αιτήσεις σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών

Θεσμοθετείται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας:

Το νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση για πρώτη φόρα του Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας . Στο κόστος του γραμμάτιου αυτού θα περιλαμβάνονται:

-το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ., και το τέλος ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου σε πανελλήνιο επίπεδο, ,

- το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως.

Θα καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης εταιρείας . Ωστόσο σ το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν θα συμπεριλαμβάνεται:

-η αμοιβή του συμβολαιογράφου και η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται, και

- το παράβολο υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου αυτό απαιτείται.

Στην περίπτωση που η σύσταση της εταιρείας δεν ολοκληρωθεί για λόγους που είναι ευθύνη των ιδρυτών και δεν καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ, το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν θα επιστρέφεται. Σε περίπτωση που η σύσταση της Εταιρείας δεν ολοκληρωθεί για λόγους που ανάγονται στην αρμόδια Υπηρεσία μίας Στάσης και δεν καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ, το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας θα επιστρέφεται.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε περίπτωση που η σύσταση της εταιρείας γίνει μέσω της e-ΥΜΣ το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης ορίζεται στο 30% του προβλεπομένου .

Τι θα κάνουν οι Υπηρεσίες μιας Στάσης

Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης θα είναι αρμόδιες :

-να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη σύσταση των Εταιρειών,

-θα προβαίνουν σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων και σε έλεγχο της εταιρικής σύμβασης/καταστατικού ως προς τα στοιχεία που μπορούν να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρίας.

-θα πραγματοποιούν προέλεγχο και θα κατοχυρώνουν την επωνυμία και διακριτικό τίτλο των Εταιρειών, μέσω του Γενικού Ευρετηρίου ώστε η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος να διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο σε σχέση με άλλους ήδη καταχωρισμένους στο Γ.Ε.ΜΗ.

-θα φροντίζουν για τη χορήγηση του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης ,για το άνοιγμα της Μερίδας και του Φακέλου των Εταιρειών στο Γ.Ε.ΜΗ καθώς και για την απόδοση κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της Εταιρείας στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.

- θα καταχωρίζουν τα έγγραφα της περίπτωσης στη Μερίδα και στο Φάκελο Γ.Ε.ΜΗ. των Εταιρειών,

-θα πραγματοποιούν την εγγραφή της Εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και θα παρέχουν στην εταιρεία πρόσβαση στο ειδικό πληροφοριακό υποσύστημα του TAXIS για την απόκτηση κλειδαρίθμου πρόσβασης στο TAXIS,

-θα μεριμνούν για την αποστολή ανακοίνωσης για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων, μελών ΔΣ ή/και διαχειριστών της στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος θα παραδίδουν ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα των συστατικών εγγράφων και της ανακοίνωσης σύστασης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιρειών.

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ)

Καινοτομία του σχεδίου νομού αποτελεί η δημιουργία της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ), στην οποία η σύσταση εταιρείας θα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης θα αφορά μόνο στις περιπτώσεις εταιρειών για τη σύσταση των οποίων δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο εφόσον χρησιμοποιούν το πρότυπο καταστατικό. Ειδικότερα στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να :

- αυθεντικοποιούνται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID) η οποία στην Ελλάδα παρέχεται μέσω της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ή και άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου εφόσον παρέχουν την διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID) ) ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και κωδικού χρήστη που κάθε ενδιαφερόμενος ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου

-χορηγούν εξουσιοδότηση στην εν λόγω Υπηρεσία να προσπελάσει τα στοιχεία τους που βρίσκονται σε άλλες ηλεκτρονικές βάσεις του Δημοσίου, χωρίς την οποία η ηλεκτρονική σύσταση σταματά

- υποβάλλουν τα στοιχεία και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη σύσταση της Εταιρείας, την εγγραφή αυτής στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ.

- ανακατευθύνονται, μετά την ολοκλήρωση της σύστασης και εγγραφής της Εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο, στο κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα του TAXIS προκειμένου να καταχωρίσουν σε αυτό τον Α.Φ.Μ., τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση κλειδαρίθμου TAXIS στην Εταιρεία

- καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider