Σκυλακάκης: Tώρα διατίθενται τα πιο χαμηλά επιτόκια στα δάνεια του Σχεδίου Ανάκαμψης- Επενδυτικό κάλεσμα 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Tώρα διατίθενται τα πιο χαμηλά επιτόκια στα δάνεια του Σχεδίου Ανάκαμψης- Επενδυτικό κάλεσμα 
Για την ευκαιρία που υπάρχει και ήδη χρησιμοποιούν επενδυτές για το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης μέχρι εξαντλήσεως των 1,6 δισ. της πρώτης δόσης που έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο, μίλησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσίαση που έκανε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Για την ευκαιρία που υπάρχει και ήδη χρησιμοποιούν επενδυτές για το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης μέχρι εξαντλήσεως των 1,6 δισ. της πρώτης δόσης που έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο, μίλησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσίαση που έκανε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τρόπο σύνδεσης του σχεδίου ανάκαμψης με τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ανέφερε πως, ήδη, 600 επενδυτικά σχέδια έχουν αρχίσει να υποβάλλονται στην πλατφόρμα. Και εξ αυτών 20 σχέδια έχουν υποβάλει οριστικό αίτημα για δράσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 264 εκατ ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης ανήγγειλε επίσης πως στην πλατφόρμα Fuel pass εχουν ενταχθεί 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Ο κ. Σκυλακάκης απηύθυνε επενδυτικό κάλεσμα, εξηγώντας πως το επιτόκιο για το πρώτο αυτό ποσό των 1,6 δισ. ευρώ είναι 0,35% στο σκέλος συνεισφοράς του σχεδίου. Για την 2η δόση, των 1,8 δισ. ευρώ, το κόστος έχει αυξηθεί λόγω των εξελίξεων ενώ, όπως εξήγησε, στις δόσεις που θα έρθουν από έδω και πέρα, αυτό το κόστος θα είναι ακόμη πιο υψηλό αλλά πάντα πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Έφερε ως παράδειγμα το κόστος δανεισμού του γαλλικού δημοσίου που είναι ανάλογο με αυτό της Κομισιόν, το οποίο φτάνει στο 2,3% περίπου.

Απαιτούνται μεγαλύτερες ταχύτητες λόγω της ενεργειακής κρίσης ανέφερε. Ειδικά σε σχετικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης επισήμανε πως προωθούνται οι διαδικασίες για την αναθεώρηση. Και σε αυτή θα φανεί με ποιον τρόπο θα ενταχθεί και ο νέος άξονας REPowerEU για τον οποίο προετοιμάζεται μεν η Ελλάδα αλλά αναμένει τους κανονισμούς της ΕΕ που θα ορίζουν το πλαίσιο.

Επίσης έκανε σαφές πως από δημοσιονομικής πλευράς τα δάνεια του ταμείου είναι πιο επιθυμητά από τα κίνητρα του αναπτυξιακού. Αλλά στο τέλος ο επενδυτής θα επιλέξει το σχήμα που καλύπτει τις ανάγκες του. Και το πιο σημαντικό είναι πως πλέον διαμορφώνεται ένα πολύ μεγάλο πλέγμα κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Δεν κινδυνεύει η χώρα να εκτροχιαστεί

Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων: Παρατείνεται η προθεσμία για δάνεια από τράπεζες σε επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider