ΕΚΤ: Σχεδιάζει νέο εργαλείο για να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Σχεδιάζει νέο εργαλείο για να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης
Νέο εργαλείο σχεδιάζει η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην Ευρωζώνη. Προαναγγέλλει, επίσης, ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, ενώ θα «πειράξει» τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που ωριμάζουν προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε τους μετέχοντες στην αγορά, συγκαλώντας μια έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το ολοένα και διογκούμενο κόστος δανεισμού που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στην περιφέρεια της Ευρωζώνης από όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το σχέδιό της, την περασμένη Πέμπτη, να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να δαμάσει τον επίπονα υψηλό πληθωρισμό που τείνει να παγιωθεί.

Το sell-off επιδεινώθηκε από την απουσία ενός συγκεκριμένου σχεδίου από την ΕΚΤ για να περιορίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, εγείροντας φόβους πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι για την κατάσταση πιο χρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από όταν ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία ομαλοποίηση της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους αναζωπυρούμενους κινδύνους κατακερματισμού. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμες αδυναμίες στην οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίες συμβάλλουν, πράγματι, στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλα τα κράτη.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, ως προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού ούτως ώστε να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε χθες στο 4,27%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ανοίγοντας την ψαλίδα με το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς στις 250 μονάδες βάσης.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε χθες: «Η δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού. Η δέσμευσή μας δεν έχει όρια. Και το ιστορικό παρέμβασής μας όταν κρίνεται αναγκαίο στηρίζει αυτή τη δέσμευση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider