Eurogroup: Συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010 – «Ναι» σε έξοδο και πακέτο δόσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010 – «Ναι» σε έξοδο και πακέτο δόσεων
Το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει την έγκριση αποδέσμευσης ενός επιπλέον πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος» 748 εκατ ευρώ αναφέρει η πολυαναμενόμενη δήλωση των ΥΠΟΙΚ. Εύσημα για την πρόοδο, καταγραφή των αναγκών για επιπλέον παρεμβάσεις ειδικά για μείωση χρέους, NPLs, εξωτερικού ελλείμματος.

Τελευταία ενημέρωση: 19:06

«Το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει την έγκριση αποδέσμευσης ενός επιπλέον πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος» αναφέρει η πολυαναμενόμενη δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Εξηγεί πως «σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη 14η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» που ανακοινώθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη δήλωση αναφέρεται πως «το Eurogroup καλωσόρισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» για το επόμενο πακέτο δόσεων αξίας 748 εκατ. ευρώ. Επίσης «δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε η Ελλάδα, οι υπουργοί καλωσόρισαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010».

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας από το Λουξεμβούργο και τη σύνοδο του Eurogroup, μετά την απόφαση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας δήλωσε πως «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι». Επισήμανε πως «κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Κεφάλαιο που άνοιξε το 2010».

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως η «Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης».

«Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται, Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση» αναφέρει.

Αναλυτικά η απόφαση του Eurogroup – Τα επόμενα βήματα

Στην αναλυτική 2δέλιδη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, γίνεται αναλυτική καταγραφή της προόδου που επιτεύχθηκε, των μετώπων που έκλεισαν και οδηγούν στην «έξοδο», αλλά και των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η νέα κρίση μαζί με την ανάγκη θωράκισης. Καταγράφονται οι ανάγκες για επιπλέον παρεμβάσεις διαρκείας ειδικά για τη μείωση του χρέους, των NPLs, του εξωτερικού ελλείμματος κα της ανεργίας. Αλλά και οροθετούνται τα προαπαιτούμενα για το τελευταίο πακέτο δόσεων που θα αξιολογηθεί στο νέο καθεστώς.

Στο κείμενο του Eurogroup αναφέρεται πως «η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων που προηγήθηκε, κλείνουν μια περίοδο προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010 και χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές». ΄Έτσι, αναφέρουν η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει την επιστροφή της στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής παρακολούθησης.

Πλέον, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα γίνεται τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης «μεταπρογραμματικής» παρακολούθησης, όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επίσης, ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του συστήματος «έγκαιρης προειδοποίησης» που λειτουργεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, «σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας» αναφέρεται.

Το επόμενο πακέτο δόσεων

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τα «συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών» με στόχο «να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, όπως ορίζεται στη δέκατη τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας». Αναφέρεται πως τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν τις πολιτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη δικαιοσύνη, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο κτηματολόγιο, στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και στην επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup συμφωνεί ότι η παρακολούθηση αυτών των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας πρώτης έκθεσης μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο. Αυτή η έκθεση «θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η βάση για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος» αναφέρεται.

Η πρόοδος, οι προκλήσεις της κρίσης και τα μέτωπα

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με ειδική αναφορά στα προαπαιτούμενα στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης, αλλά και για τη συμφωνία περί παράτασης της λειτουργίας του ΤΧΣ. Αναφέρεται επίσης πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε «ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων αλλά και της δικαιοσύνης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει «την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας αλλά και τις νέες προκλήσεις που προκαλεί η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση του 7ου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος». Επίσης αναφέρεται πως με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EWG και τα όργανα του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των κερδών ομολόγων (SMP-ANFA) και το ποσό από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου. Ο λόγος για δύο μέτρα, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη για επιπλέον προσπάθεια

«Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αναφορικά με τις μακροοικονομικές της προοπτικές, βάσει της δέκατης τέταρτης έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2022» επισημαίνεται. Και αναφέρεται πως «μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».

Εκτιμάται πως «η ανάπτυξη αναμένεται να στηριχθεί κυρίως από τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η ανάπτυξη ενισχύεται επίσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική φέτος».

Γίνεται σαφές πως «η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που υφίστανται και που προσδιορίζονται στη 14 έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ονοματίζονται ως κίνδυνοι το χρέος, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των εξωτερικών ανισορροπιών, η ανεργία και η ανάγκη ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής. «Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή πεδία» αναφέρεται.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την εκτίμηση της Επιτροπής ότι «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα μέλη κράτη της ζώνης του ευρώ». Αναφερόμενο έτσι στην βασική προϋπόθεση για την μη παράταση εκ νέου της Εποπτείας.

Στην ίδια δήλωση αναφέρεται και το ιστορικό για το πως «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM το 2018, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά και να διασφαλίσουν ότι διαφυλάσσονται οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν». Αναφερόμενο στην απόφαση ενεργοποίησης τότε της Ενισχυμένη Εποπτείας με τριμηνιαίες εκθέσεις συνδεδεμένες με 2 πακέτα δόσεων ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζεντιλόνι: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Πώς δρομολογείται η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η σημασία και τα επόμενα βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider