Σε λειτουργία μπαίνει σήμερα ο αγωγός Turk Stream, από τον οποίο προμηθεύεται και η Ελλάδα φυσικό αέριο, από τη Μόσχα, με συνέπεια να αποκαθίστανται στον προγραμματισμένο χρόνο οι εισαγωγές ρωσικού αερίου και στην εγχώρια αγορά. Ως αποτέλεσμα, διασκεδάζονται οι ανησυχίες για παρατεταμένη διακοπή των παραδόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν αναφέρει πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο αγωγός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης του έργου. Για το διάστημα αυτό ο εφοδιασμός της χώρας ήταν πλήρως διασφαλισμένος, καθώς συνεχιζόταν αδιάλειπτα η τροφοδοσία με LNG καθώς και οι παραδόσεις αερίου αγωγού από τους υπόλοιπους προμηθευτές, ενώ υπήρχαν υψηλά αποθέματα καυσίμου.
Με δεδομένα ωστόσο τα παρατεταμένα προβλήματα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του Nord Stream 1, τα οποία πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ερμήνευσαν ως μία προσπάθεια της Μόσχας να «εργαλειοποιήσει» την προμήθεια αερίου για να ασκήσει πιέσεις στη «Γηραιά Ήπειρο», εκφράζονταν βάσιμοι φόβοι ότι και η συντήρηση του Turk Stream θα μπορούσε να αποτελέσει «όχημα» για τη Μόσχα για τη μεταφορά των πιέσεων και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η επαναλειτουργία ωστόσο του αγωγού διαψεύδει αυτούς τους φόβους. Έτσι επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που εκτιμούσαν ότι ήταν απίθανο να επαναληφθεί κάτι ανάλογο με τον Nord Stream 1, με δεδομένο ότι μέσω του Turk Stream τροφοδοτούνται η Σερβία και η Ουγγαρία, δύο χώρες που έχουν ακολουθήσει μία πιο φιλορωσική στάση, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, μόλις στις αρχές Ιουνίου, η Σερβία ανακοίνωσε νέα 3ετή συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου.
Υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα
Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση των ρωσικών ροών αποτελεί κυριολεκτικά «ανάσα» στην ασφάλεια τροφοδοσίας στη δεδομένη συγκυρία, όπου το φυσικό αέριο καταλαμβάνει πάνω από το 40% στο μερίδιο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών αλλά και της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού δεν συνοδεύεται από αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών, καθώς η ελληνική αγορά διαμορφώνεται σήμερα στα 365 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 327 ευρώ μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα. «Υψηλές πτήσεις» καταγράφουν και οι αγορές των όμορων κρατών.
Έτσι, η αγορά της Βουλγαρίας ενισχύεται σήμερα στα 362 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 325 ευρώ τη Δευτέρα. Επίσης, και η ιταλική χονδρεμπορική αγορά αγγίζει τα 347 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας άνοδο 11,1% σε ένα 24ωρο.
Εξασφαλισμένη η χώρα σε «στοπ» της Μόσχας
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας επισήμανε ότι η χώρα μας είναι εξασφαλισμένη σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου. Μάλιστα, όπως τόνισε, κάποια κράτη περιμένουν τη συνδρομή της Ελλάδας σε ένα τέτοια σενάριο, γιατί βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.
Ο κ. Δαγούμας έκανε επίσης αναφορά στο τελευταίο μέτρο που παραμένει σε εκκρεμότητα από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί, δηλαδή την αποθήκευση σε κάποια γειτονική χώρα έως την επόμενη χειμερινή περίοδο ποσότητας αερίου ίσως με το 15% της περσινής ετήσιας κατανάλωσης. Όπως σημείωσε, αυτή την περίοδο μελετάται πόσες ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν στην Ιταλία και ποιες από αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε διακοπή των ρωσικών ροών.
Επισήμανε ότι σύντομα θα ληφθεί η απόφαση για τις ποσότητες καυσίμου που είναι εφικτό να αποθηκευτούν στην Ιταλία. Όπως πρόσθεσε, στις αρχές Ιουλίου θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ και για την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το πλαίσιο που είχε θέσει σε διαβούλευση.