Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση Τζόνσον
Ο 55χρονος εκατομμυριούχος κατέχει την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, ενώ υπήρξε υποστηρικτής του Brexit το 2016.

Ο 55χρονος Ναντίμ Ζαχάουι είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, στον απόηχο των παραιτήσεων του Ρίσι Σούνακ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ και του Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας.

Ο Ζαχάουι είχε προηγουμένως διατελέσει υπουργός Παιδείας του Τζόνσον και πιστώνεται την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους μαθητές της Βρετανίας.

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ζαχάουι ως αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος κατέχει την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, ενώ υπήρξε υποστηρικτής του Brexit το 2016.

Έχοντας υποστηρίξει τον Τζόνσον στις εσωκομματικές κρίσεις που περνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο 55χρονος νέος ΥΠΟΙΚ καλείται να κρατήσει τα ηνία σε μια βρετανική οικονομία που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, που «τρέχει» με τους μεγαλύτερους ρυθμούς των τελευταίων 4 δεκαετιών.

Εχθές, με διαφορά λίγων λεπτών, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών της Βρετανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και βαθαίνοντας την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα έπειτα από πολλά σκάνδαλα.

Ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ανέφερε σε επιστολή του πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του», ενώ ο ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ είπε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση πρέπει να διοικείται «σωστά, ικανά και σοβαρά».

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε και ένας από τους αντιπροέδρους των Τόρις καθώς και δύο βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider