Αναζητείται συμβιβασμός για  την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται συμβιβασμός για  την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός, για το θέμα της πώλησης του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με την ελληνική κυβέρνηση, φτάνουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της αζέρικης εταιρείας SOCAR. Στόχος να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα και να ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ η οποία «σέρνεται» από το 2013 και σήμερα φαίνεται να έχει παγώσει μετά και την τροπολογία που είχε περάσει το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου κάτι στο οποίο όπως φαίνεται για τη SOCAR αποτελούσε κομβικό σημείο για την επένδυση της στον ΔΕΣΦΑ.

Αν και η κίνηση αυτή έγινε από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας σε μια προσπάθεια αποφυγής μεγάλων αυξήσεων από την Βιομηχανία, φαίνεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις ότι ναρκοθέτησε μια συμφωνία η οποία ήταν προς ολοκλήρωση και ιδιαίτερης σημασίας.

Η σημερινή ήμερα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θέρμη καθώς στις συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν , SOCAR, Ρόβναγκ Αμντουλάγιεφ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η συμφωνία παρά το γεγονός ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για μείωση του τιμήματος της πώλησης κάτω των 400 εκατ. ευρώ όπως φαίνεται να ζητούν οι Αζέροι.

Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης είναι ωστόσο η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η ρύθμιση αυτή αφήνει περιθώρια για διαπραγμάτευση σχετικά με παραχώρηση υψηλοτέρων εσόδων για τους Αζέρους σε ενδεχόμενη αναθεώρηση το κανονισμού τιμολόγησης για την οποία αρμόδια είναι η ΡΑΕ και θα αποφασίσει πως θα γίνει η κατανομή των εσόδων του ΔΕΣΦΑ από το 2017 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που θα έχουν γίνει στο διάστημα 2015-2016.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει τελικά να πείσει την άλλη πλευρά και να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με την πώληση του 66% στη SOCAR. Πάντως όπως όλα δείχνουν οι σημερινές συναντήσεις είναι κρίσιμες καθώς και η εγγυητική επιστολή της SOCAR για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider