BoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - To μεγαλύτερο «άλμα» σε 27 χρόνια - Σε ύφεση από το δ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - To μεγαλύτερο «άλμα» σε 27 χρόνια - Σε ύφεση από το δ' τρίμηνο
Δεν διέψευσε τις προβλέψεις η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά  50 μ.β. στο 1,75%.

Δεν διέψευσε τις προβλέψεις η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπει να «κορυφώνεται» στο 13,3% τον Οκτώβριο πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά προς το 2% το 2025. Η Τράπεζα βλέπει επίσης την Βρετανία να μπαίνει σε ύφεση από το δ' τρίμηνο φέτος.

Η έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος δανεισμού στο 1,75% και σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση κατά μισή μονάδα από τότε που η BoE ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997.

Η θέση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με πλειοψηφία 8-1 υπέρ της ιστορικής αύξησης μισής μονάδας επικαλούμενη τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνάντησή της τον Μάιο.

«Αυτό αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τον διπλασιασμό σχεδόν των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου από τον Μάιο, λόγω του περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και του κινδύνου περαιτέρω περιορισμών», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωση της.

«Καθώς αυτό τροφοδοτεί τις λιανικές τιμές ενέργειας, επιδεινώνει την πτώση του πραγματικού εισοδήματος για τα νοικοκυριά της Βρετανίας και αυξάνει περαιτέρω τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή βραχυπρόθεσμα».

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem, αύξησε το ανώτατο όριο των ενεργειακών τιμών κατά 54% από τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο παγκόσμιο κόστος, ενώ όπως αναμένεται θα αρθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τους ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών να προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 3.600 λίρες.

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023, πριν υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα την πρόθεση της να ξεκινήσει πωλήσεις ενεργών κρατικών ομολόγων αξίας περίπου 10 δισ. λιρών ανά τρίμηνο από τον Σεπτέμβριο, με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης του σχεδίου.

Πλησιάζει η ύφεση

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της BoE και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνοντας ότι η τελευταία άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησε σε άλλη μια «σημαντική επιδείνωση» της δραστηριότητας στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Επιτροπή προβλέπει πως η Μεγάλη Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022 η οποία θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα καθώς το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μετά φόρων θα μειωθεί ραγδαία το 2022 και το 2023 και η κατανάλωση θα αρχίσει να συρρικνώνεται.

«Η ανάπτυξη στη συνέχεια θα είναι πολύ αδύναμη με βάση ιστορικά πρότυπα. Η συρρίκνωση της παραγωγής και οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης στην συνέχεια αντανακλούν κατά κύριο λόγο τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των απότομων αυξήσεων στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας και στα εμπορεύσιμα αγαθά για το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Η πρόβλεψη προειδοποιεί για πτώση της παραγωγής από το κορυφαίο σημείο κατά 2,1%, με την οικονομία να αρχίζει να συρρικνώνεται το δ’ τρίμηνο του 2022 και να συνεχίζει την ίδια πορεία όλο το 2023.

Τι ανέμεναν οι αγορές και πώς αντιδρούν

Οι αγορές είχαν γενικά αποτιμήσει αυτήν την επιθετική προσέγγιση για τη συνεδρίαση του Αυγούστου, αφού ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών, στο 9,4% τον Ιούνιο, με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να συνεχίζουν να αυξάνονται, επιδεινώνοντας την ιστορική κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, υποσχέθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν θα υπάρχουν υπαναχωρήσεις στη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Μετά από την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την BoE η λίρα στερλίνα υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης του λονδρέζικου χρηματιστηρίου FTSE 100 κερδίζει 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoE: Προειδοποιεί τους Βρετανούς για «οικονομική θύελλα» - Αυξημένο το κόστος δανεισμού στις αγορές

Βρετανία: Σταθερή η ανάπτυξη του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός «θα πλήξει σκληρά» τη χώρα, προειδοποιεί η BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider