Την -ήδη εκπεφρασμένη σε όλους του τόνους- δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού επανέλαβε από το βήμα του Jackson Hole ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε πως εκτιμά ότι η απόφαση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις στα βασικά της επιτόκια, θα «προκαλέσει πόνο» στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο συμπόσιο που διεξάγεται στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ και θεωρείται ως η σημαντικότερη συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών, επενδυτών, οικονομολόγων και στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν- ο πρόεδρος της Fed Reserve επιβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, την ίδια στιγμή θα προκαλέσουν πόνο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, τονίζοντας πως ακόμη και μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια συνολικού ύψους 2,25% «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θα σταματήσουμε».
«Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», ανέφερε στη συνέχεια ο Τζερόμ Πάουελ.
Αναφερόμενος στη στασιμότητα που εμφάνισαν τον Ιούλιο τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης -δύο δείκτες που ιεραρχούνται πολύ υψηλά από την Fed για την χάραξη της πολιτικής της- ο Πάουελ τόνισε πως «το ενδιαφέρον της Fed είναι ευρύτερο από δεδομένα ενός ή δύο μηνών», σημειώνοντας πως «οι αυξήσεις θα πρέπει αν συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός υποχωρήσει εγγύτερα στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%».
«Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».
«Τα τρία μαθήματα που μας διδάσκει ο πληθωρισμός»
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις πληθωριστικές πιέσεις του παρελθόντος, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως ο πληθωρισμός πριν από 40 χρόνια παρέχει στη σημερινή Fed τρία μαθήματα:
Το γεγονός πως οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του πληθωρισμού, ότι οι προσδοκίες είναι κρίσιμες και ότι πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αποτυχία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να δράσει δυναμικά στη δεκαετία του 1970 προκάλεσε τη διαιώνιση των υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό που οδήγησαν στις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, ο τότε πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, οδήγησε την οικονομία σε ύφεση για να ελέγξει τον πληθωρισμό.