Δύο μέτωπα αρχίζουν να διαμορφώνονται στην ΕΕ: Λιτότητα vs Μέτρα στήριξης - Tι θα κρίνει τις παροχές του 2023

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο μέτωπα αρχίζουν να διαμορφώνονται στην ΕΕ: Λιτότητα vs Μέτρα στήριξης - Tι θα κρίνει τις παροχές του 2023
Οι συστάσεις για δημοσιονομική προσαρμογή και οι προτροπές για «κουμπάρα» χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Ποιοι θέλουν σφικτή δημοσιονομική πολιτική, τι μπορεί να ελπίζει η Αθήνα. 

Επιστροφή σε δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα στήριξης με φειδώ και συγκράτηση δαπανών, για να μην τονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι η «συνταγή» αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης φέτος και το 2023, όπως προτείνεται από πολλά κράτη της ΕΕ, τα οποία διαμορφώνουν τη θέση τους, ενόψει των Συνόδων του Eurogroup και του Εcofin που θα λάβουν χώρα την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Και τούτο τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς Κομισιόν και άλλων κρατών-μελών υπάρχουν ήδη συζητήσεις και «αίτημα» για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία το 2023, υπό το βάρος της πίεσης που υπάρχει στην αγορά και στην κοινωνία από την οξύτατη κρίση, αλλά και από τις νέες πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί το ακροδεξιό κύμα στην ΕΕ.

Η πρώτη... «κανονιά» έπεσε στο πεδίο των αναπτυξιακών κονδυλίων και πιο συγκεκριμένα στο υπό... διαπραγμάτευση εργαλείο REPowerEU. Η αιτία της καθυστέρησης συνδέεται με το «όχι» κρατών στην απόφαση για επιπλέον επιδότηση, αλλά και στη μοιρασιά που να ευνοεί τον Βορρά. Η επόμενη πράξη αναμένεται στο Ecofin. Πιο πριν, την Παρασκευή θα φανεί και η «τύχη» της προσπάθειας που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο κατά τη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών.

Η ελληνική συγκυρία

Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι ουσιαστικό, λόγω της ανάγκης να κλειδώσει το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023. Θα πρέπει να «κλείσει», πιθανότατα για να αναθεωρηθεί έως τον Νοέμβριο και το τελικό σχέδιο, σε συνθήκες διπλής ασάφειας τόσο για τη δημοσιονομική ευελιξία του 2023, όσο και για το μέλλον της ενεργειακής κρίσης.

Όπως έγραφε το insider.gr, η κυβέρνηση ελπίζει σε δυνατότητα χαμηλότερου Πρωτογενούς Πλεονάσματος το 2023, από το 1,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν την άνοιξη, με ατού την πολύ εντυπωσιακή μείωση του χρέους (λόγω ΑΕΠ και πληθωρισμού). Με τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν σαφές πως για φέτος τα μέτρα στήριξης έχουν ολοκληρωθεί και πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρούνται.

Χθες, η κυβερνητική θέση έγινε «αντιληπτή» και από τη στάση του εκπροσώπου του ESM στο συνέδριο του Economist, που σύστησε στην Ελλάδα φέτος ακόμη πιο καλή επίδοση από τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ για να υπάρχει περιθώριο το 2023 να «πέσει» το πλεόνασμα κάτω από τον στόχο του 1% του ΑΕΠ περίπου. Η εξήγηση που δίδεται από αρμόδια στελέχη της ΕΕ για μία σύσταση που δεν έχει πρακτικό «αντίκρισμα», γιατί η υπέρβαση μιας χρονιάς δεν «μεταφέρεται» στην επόμενη, είναι πως συνδέεται πιο πολύ με τις αγορές, αλλά και με μία υπενθύμιση προς το «εσωτερικό» για συγκράτηση καθώς το 2023 είναι και εκλογικό έτος...

Πάντως στο ίδιο συνέδριο, από ελληνικής πλευράς και ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν απέκλεισε καλύτερη δημοσιονομική επίδοση φέτος, επισημαίνοντας όμως τις πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν κυρίως αναφορικά με την τιμή του αερίου και κάνοντας σαφές πως ειδικά το 2023 η ορατότητα θα είναι ακόμα πιο χαμηλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο ίδιο συνέδριο, προανήγγειλε ότι το ΑΕΠ φέτος θα φτάσει στα 210 δισ. ευρώ και τα 220 δισ. ευρώ το 2023 (σ.σ. είναι ο παρονομαστής στον δείκτη μέτρησης χρέους και έτσι βοηθά και στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg Economics: Χειρότερη από το 2009 η ύφεση στην Ευρώπη αν δεν βρει λύση στο ενεργειακό

Τράπεζες: H «στρόφιγγα» θα παραμείνει ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και το 2023 - Κομμένες από τη χρηματοδότηση οι εταιρείες ζόμπι

Ένα δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο ΕΣΠΑ το επόμενο δίμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider