Το Ευρώ δεν αισθάνεται… καλά, με τα 200 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων στο Βερολίνο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Ευρώ δεν αισθάνεται… καλά, με τα 200 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων στο Βερολίνο
Με σιωπή αλλά και μεγάλη ανησυχία αντιμετωπίζουν στις Βρυξέλλες την απόφαση του Βερολίνου, για το αναπάντεχο γιγάντιο πακέτο 200 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Η απόφαση της Κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας να δρομολογήσει ένα νέο γιγάντιο πακέτο στήριξης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, ύψους 200 δισ. ευρώ, εντείνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε. και στο Ευρώ.

Το πακέτο αυτό, ίσο περίπου με τον ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι «ετοιμοπόλεμο» από την στιγμή της απόφασης για την ενεργοποίησή του καθώς θα χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον Ταμείο για την πανδημία…

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, η πλέον «χτυπημένη» (μαζί με την Ιταλία) από την ανεπαρκή τροφοδοσία ρωσικού φυσικού αερίου, μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες μέσα στο 2022, αφού μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 40% στο 9%, επιλέγει τώρα την «αυτόνομη», σε σχέση με την Ευρωζώνη, αντιμετώπιση της κρίσης με το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ε.Ε. «εθνικό» πακέτο κρατικών ενισχύσεων.

Το Ταμείο αυτό αν συνυπολογίσει κανείς ότι είναι καθαρές κρατικές ενισχύσεις στα γερμανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιουργεί μία χωρίς προηγούμενο, ανισομέρεια στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, την στιγμή που αυτή εισέρχεται σε φάση βέβαιης οικονομικής επιβράδυνσης σε συνθήκες υπερ-πληθωρισμού.

Από την πλευρά της Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, καθώς η σχετική ανακοίνωση ήταν σχεδόν ταυτόχρονη με την επιβεβαίωση της πρόσφατης αποτυχίας να συμφωνηθεί ανώτατη τιμή αγοράς για το φυσικό αέριο…

Η Γερμανία μέσω του πακέτου αυτού θα στηρίξει με 200 δισ. ευρώ την λειτουργία της οικονομίας της και του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, επειδή μπορεί οικονομικά να το κάνει.

Όταν βέβαια οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης εξαρτώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου όμως οι εκταμιεύσεις είναι συνάρτηση δημοσιονομικών περιορισμών για κάθε χώρα δικαιούχο…

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κίνηση αυτή δρομολογείται σε ένα περιβάλλον αύξησης του κόστους του χρήματος λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Και οι συνέπειες είναι δύο:

- Οι οικονομίες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα οι πλέον αδύναμες, στο όνομα της αντιπληθωριστικής πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στην χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους, όπως και στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Ακραίο παράδειγμα η Ιταλία.

- Η Γερμανία με την στήριξη του πακέτου των 200 δισ. ευρώ θα ενισχύσει ή έστω θα σταθεροποιήσει την «ζήτηση» μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της αντιπληθωριστικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο εσωτερικό της.

- Θεσμικά δημιουργείται μια ισχυρή τάση στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, για αλα κάρτ εθνικές πολιτικές κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, τροφοδοτώντας πολιτικά και οικονομικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το Ευρώ.

Αν στην εικόνα αυτή συνυπολογίσει κανείς την αρνητική επιδραστικότητα της βίαιης ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η απόφαση του Βερολίνου για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, «δείχνει» κάτι διαφορετικό από την στάση που είχε κρατήσει για το Ευρώ στην κρίση χρέους του 2010 – 2012…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider