Aγώνας δρόμου για να μην χαθεί το 1 δισ. ευρώ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aγώνας δρόμου για να μην χαθεί το 1 δισ. ευρώ
Σε αγώνα δρόμου μετ΄εμποδιών θα πρέπει να επιδοθεί η Κυβέρνηση από σήμερα προκειμένου να μην χαθεί η υποδόση του 1 δισ .ευρώ.
Οπως εξηγήσε στο Insider.gr πηγή προσκείμενη στην Τρόικα, η καταβολή της δόσης αυτής έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τον ΕSM, συνεπάγεται ότι πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τέλος του έτους.
Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει την εκταμίευση μέχρι αυτή την προθεσμία, τότε θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή η διαδικασία έγκρισης, η οποια προυποθέτει την σύγκλιση του γερμανικού κοινοβουλίου προκειμένου να αποφασίσει σχετικώς.
Αναπόφευκτα λοιπόν η καταβολή του 1 δισ. ευρω θα μεταταθεί για μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Το κυριότερο εμπόδιο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυβέρνηση στη λίστα των δεύτερων προαπαιτούμενων, τα οποία σημειωτέον θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την πώληση των κόκκινων δανείων. Σε αυτή τη φάση οι δανειστές αρκούνται μόνο στην ψήφιση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου με το οποίο θα επιτρέπεται η πώληση των δαείων αυτών, αφήνοντας την περαιτέρω εξειδίκευση για τον επόμενο μήνα κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Απ΄ ότι φαίνεται οι δανειστές βάζουν τα επιχειρηματικά δάνεια πρώτα στη σειρά στον κατάλογο των μη εξυπηρετούνων δανείων που θα πρέπει να μεταβιβαστούν. Μάλιστα, η άποψη που επικρατεί στους εκπροσώπους των δανειστών είναι ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο κοινωνικός χαρακτήρας της πρώτης κατοικίας, εξαιρώντας έτσι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια από το πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Οι δανειστές συνδέουν την πώληση των επιχειρηματικών δανείων ή την εκχώρηση τους σε νέες μονάδες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι ίδιες οι τράπεζες, με την εξυγίανση του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Tόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν θέλουν να θέσουν τέρμα στις επιχειρήσεις «ζόμπι» οι οποίες παραμένουν εν ζωή απομυζώντας τους λιγοστούς πόρους που μπορεί να διαθέσει στη φάση αυτή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα των προνομιακών σχέσεων που έχουν αναπτύξει εκπρόσωποι του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με επιχειρηματίες (ενίοτε ολιγάρχες) οι δανειστές επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν και από το σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί.
Η αξιολόγηση του ανώτατου μάνατζμεντ των τραπεζών και ορισμένων ευαίσθητων επιτροπών - όπως για παράδειγμα αυτής που εγκρίνει τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις - θα ανατεθεί σε ανεξάρτητους εξωτερικούς συμβούλους. Διαδικασία η οποία δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα γίνουν γνωστά στο τέλος του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους προκειμένου οι οποιες άλλαγες κριθούν επιβεβλημένες να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider