ΕΕ: Κορυφώνεται η «μάχη» για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Δριμύ «κατηγορώ» κατά Γερμανίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ: Κορυφώνεται η «μάχη» για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Δριμύ «κατηγορώ» κατά Γερμανίας
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε... παράταση λόγω διαφαινόμενης «ασυμφωνίας».

Οι ηγέτες Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αιχμή του δόρατος του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και τα εθνικά πακέτα διάσωσης, ενώ στη σημερινή συνάντηση στην Πράγα ξεχωρίζει η Πολωνία που κατηγορεί τη Γερμανία για «εγωισμό» σχετικά με τα 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διοχετεύσει στην οικονομία για την τόνωση και την στήριξή της.

Η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν στις λεπτομέρειες. Ορισμένες χώρες επιδιώκουν ένα ευρύ πλαφόν για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου και τις εισαγωγές, ενώ άλλες προτιμούν περιορισμένο ανώτατο όριο μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανώτατο όριο είναι μεταξύ μιας σειράς προτάσεων και πρωτοβουλιών από ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές.

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στο πλαφόν, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Φτάνοντας για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Κάστρο της Πράγας, ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ υπογράμμισε ότι κάθε ανώτατο όριο τιμής πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο που να υποστηρίζει τους προμηθευτές ενέργειας. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και θα είναι έντονες γιατί... στόχος μας είναι να στηρίξουμε... παρόχους ενέργειας με αυτό, ώστε να μην μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου» επεσήμανε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα από την πλευρά του, είναι υπέρ ενός πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο Λεττονός Krisjanis Karins εκτιμά ότι ένα ανώτατο όριο «θα ήταν χρήσιμο, εάν το μπλοκ εξακολουθούσε να διασφαλίζει τις προμήθειες από τους παραγωγούς».

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην βλάψει τη θέση της στις παγκόσμιες αγορές διώχνοντας τους πωλητές με ένα μη ελκυστικό πλαφόν, επειδή «ίσως τότε να έχουμε ανώτατο όριο τιμών αλλά να μην έχουμε ενέργεια».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις την Παρασκευή, αλλά ελπίζει ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα οδηγήσει σε συμφωνία κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 20-21 Οκτωβρίου.

Πολωνική οργή

Από τα στιγμιότυπα της συνόδου, αίσθηση προκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι που άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία για το τεράστιο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

«Ο γερμανικός εγωισμός πρέπει να μπει στο ντουλάπι», ανέφερε αιχμηρά, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του για ένα δημοσιονομικό χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες χώρες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ξοδέψουν πολλά σε εγχώριες επιδοτήσεις και εκείνες που δεν μπορούν.

Ωστόσο, ο Βέλγος Αλεξάντερ Ντε Κροο ισχυρίστηκε ότι τα μεγάλα εθνικά πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα ελλείψει οποιασδήποτε δράσης σε επίπεδο ΕΕ καθώς «δεν μπορούμε απλώς να αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το κρύο. Αλλά η πραγματική λύση είναι να δράσουμε μαζί στην αγορά και τότε αυτά τα μεγάλα (εθνικά) πακέτα στήριξης δεν θα είναι πλέον απαραίτητα».

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας πως εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος «το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο είναι ο διχασμός, ο κατακερματισμός... ένας διχασμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Με τις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ κατά 90% γεμάτες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ είναι καλά προετοιμασμένο για τον χειμώνα. «Έχουμε μια πρώτη γραμμή προστασίας για την αγορά μας. Τώρα είναι καιρός να συζητήσουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις τιμές της ενέργειας και τη χειραγώγησή τους από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου αποδεσμεύουν προμήθειες για περιπτώσεις κρίσεων

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση - Απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τέλος Οκτωβρίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider