Μακλούφ (ΕΚΤ): Αναγκαίες οι αυξήσεις των επιτοκίων, παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακλούφ (ΕΚΤ): Αναγκαίες οι αυξήσεις των επιτοκίων, παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας ανέφερε πως «η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με την πιθανότητα μιας τεχνικής ύφεσης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των βασικών της επιτοκίων, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Κύπρο, ο Ιρλανδός αξιωματούχος ανέφερε πως «η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με την πιθανότητα μιας τεχνικής ύφεσης.

Η ιστορία μας έχει δείξει πως αυτοί οι κίνδυνοι θα μεγαλώσουν έαν καθυστερήσουμε τις δράσεις μας. Η αύξηση των επιτοκίων είναι απολύτως απαραίτητη καθώς ο επίμονος πληθωρισμός βλάπτει την μακροοικονομική σταθερότητα» συμπλήρωσε ο Μακλούφ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί κατά 0,1% το 2023, από ανάπτυξη 0,3% που προβλεπόταν. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5%, καθώς ισχυρή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο την έφερε σε επικίνδυνη θέση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ, όπως τη δεκαετία του 1990

Σόλομον (Goldman Sachs): Ισχυρή πιθανότητα η ύφεση στις ΗΠΑ - Να είμαστε προσεκτικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider