Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 1,5%, παρά το ρεκόρ του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 1,5%, παρά το ρεκόρ του πληθωρισμού
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως θα εξετάσει μια παρόμοια μείωση στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, ώστε «να κλείσει ο κύκλος των μειώσεων των επιτοκίων».

Σε μια απρόσμενη -ως προς το εύρος- περικοπή του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού της χώρας κατά 1,5%, στο 10,5% από το 12% που ήταν μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως στη σημερινή ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιήθηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 1,5%, η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως θα εξετάσει μια παρόμοια μείωση στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, ώστε «να κλείσει ο κύκλος των μειώσεων των επιτοκίων».

Η επιμονή του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια

Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση του επιτοκίου κατά 1% με τη μεγαλύτερη αύξηση να είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν για συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τα υψηλά επιτόκια ως «τον μεγαλύτερο εχθρό» της ανάπτυξης στην οικονομία.

Η μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στην τουρκική οικονομία βρέθηκε στο 83,45% για τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό 24 ετών.

Οι δυσκολίες για την τουρκική οικονομία αποτυπώνονται και στην εξασθένηση της λίρας έναντι του δολαρίου, με το τουρκικό νόμισμα να έχει απωλέσει το 28% της αξίας του έναντι του δολαρίου εντός του 2022.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί για χαμηλά επιτόκια όσο θα είναι αυτός πρόεδρος της Τουρκίας, μια κίνηση που έρχεται απέναντι στις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζας του κόσμου, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Καναδάς τονίζει πως θα ανταποκριθεί στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού

Εξωδικαστικός: Προς ρύθμιση οφειλές 4,7 δισ. προς τράπεζες και δημόσιο, στην ουρά επιπλέον 18,7 δισ. – «Έκπτωση» στο επιτόκιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider