Φυσικό αέριο: Μειώνονται οι τιμές - Οι παράγοντες που δίνουν ελπίδες στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Μειώνονται οι τιμές - Οι παράγοντες που δίνουν ελπίδες στην Ευρώπη
Πέρασε το πρώτο «τεστ» η Ευρώπη – Πέφτει το φυσικό αέριο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν έως και 9% με τις εισαγωγές LNG να κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ και η παραγωγή ενέργειας στη Γαλλία από πυρηνικούς αντιδραστήρες παραμένει σταθερή.

Εν μέσω φόβων για τον ερχομό ενός ψυχρού χειμώνα, οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί καθώς δίνεται μάχη αντικατάστασης των καυσίμων που μέχρι πέρυσι παρείχε η Ρωσία, ενώ ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός LNG της Γερμανίας πρόκειται να φτάσει στο λιμάνι του Wilhelmshaven αυτή την εβδομάδα και από την επόμενη θα ξεκινήσει η λειτουργία του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δεξαμενές της Ευρώπης είναι γεμάτες στο 88%, ένα ποσοστό υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή, και στη Γερμανία το επίπεδο είναι 94%.

Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς TTF του Ιανουαρίου υποχωρούν περίπου 5,5% στα 131, 50 ευρώ/MwH ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε 5,7%

Άλλοι αποσυμπιεστικοί παράγοντες για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης είναι η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα και το γεγονός πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την Electricite de France, δεν σημειώθηκε καμία διακοπή μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι δύο ακόμη πυρηνικοί αντιδραστήρες θα προστεθούν στο δίκτυο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Ένας, καθοριστικός, «θολός» και… προεκλογικός Προϋπολογισμός

Ηλεκτρικό καλώδιο 335 χλμ ποντίζει μεταξύ Κρήτης και Αττικής η Αριάδνη Interconnection

gazzetta
gazzetta reader insider insider