Συνολικά 7 δισ. ευρώ θα αναζητήσει στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ το 2023 για να καλύψει μέρος των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας, σύμφωνα με την εκδοτική στρατηγική του Οργανισμού το επόμενο έτος, όπως ανέφερε το insider.gr.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2023. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 7,2 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 800 εκατ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 4,5 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2023
Η στρατηγική θα εστιάζει στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου του χρέους και τη διατήρηση σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, με στόχο το χρέος το 2023 να αυξηθεί μόλις κατά 800 εκατ. ευρώ ευρώ σε σύγκριση με το 2022.
Παράλληλα, η Ελλάδα επεξεργάζεται την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου το 2023 που θα στηρίξει την ατζέντα βιωσιμότητας και θα ενισχύσει τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η χρηματοδότηση για το ερχόμενο έτος θα προέλθει:
- από εκδόσεις νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (7 δισ. ευρώ),
- από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (4,2 δισ. ευρώ)
- από τις ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις (2 δισ. ευρώ) και
- από μεταβολές στα ταμειακά διαθέσιμα (2,2 δισ. ευρώ)
Οι 4 κύριοι στόχοι για την τρέχουσα στρατηγική χρέους και χρηματοδότησης
Όπως σημειώνεται από τον ΟΔΔΗΧ, στόχος του δανειακού προγράμματος για το επόμενο χρόνο είναι:
- Η ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά, μέσω της βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων, της ενίσχυσης της βάσης των επενδυτών και της διατήρησης της τακτικής λειτουργίας της αγοράς,
- Η συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης,
- Ο περιορισμός των κινδύνων που σχετίζονται με το χρέος και
- Η διαχείριση της ρευστότητας τόσο στα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για τη χρηματοδοτική στρατηγική του 2023, η Ελλάδα παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, με προγραμματισμένη επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2023
Η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, που περιγράφεται στο σχέδιο «Greece 2.0», θα εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια της NGEU για να ενισχύσει το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα επωφελείται από τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία έχει συσσωρεύσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας συνεχίζουν να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Το 2023 η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου
Στην έκδοση πράσινου ομολόγου το 2023 προσανατολίζεται το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Όπως αναφέρεται η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει το μηδέν έως το 2050, όπως περιγράφεται στο Ν-νόμο για το κλίμα που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022.
Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης Πράσινων Ομολόγων, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών στην COP-26 του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2021).
Με την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου της Ελλάδας, Ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει :
- Στην ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους με τους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την ατζέντα του για τη βιωσιμότητα, και με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG της Ελλάδας (μέσω τακτικών εκθέσεων).
- Στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα πρότυπα ESG των θεσμικών επενδυτών και προσεγγίζοντας νέους επενδυτές.