Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές σε περισσότερο από μια δεκαετία και την άνευ προηγουμένου κατρακύλα των ομολόγων που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί ξανά αυτό τον αιώνα, ορισμένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να θεωρήσουν τίποτα δεδομένο το 2023.
Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στις μειώσεις επιτοκίων, η Κίνα θα ξεφύγει οριστικά από την απομόνωση λόγω covid και η σύγκρουση στην Ευρώπη θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, άλλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν κινδύνους που μπορεί να επαναφέρουν την αναταραχή στις αγορές.
Το Bloomberg παραθέτει πέντε σενάρια που απειλούν να προκαλέσουν προβλήματα στους επενδυτές το επόμενο έτος.
Πληθωρισμός
«Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει ομαλά εντός ορίων σε διάστημα 12 μηνών», δήλωσε ο Matthew McLennan, επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας αξίας της First Eagle Investment Management.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι και εντελώς λάθος. Υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή, προειδοποίησε.
Κάτι τέτοιο θα απέκλειε τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναμένουν οι αγορές στα μέσα του έτους.
Ο αντίκτυπος: περαιτέρω πτώση των μετοχών και των ομολόγων, ενίσχυση του δολαρίου και μεγαλύτερος πόνος στις αναδυόμενες αγορές.
Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα του υψηλότερου κόστους δανεισμού που μπορεί να πυροδοτήσει ύφεση και πώς αυτό θα λειτουργήσει για τους επενδυτές, προσθέτει ο McLennan.
«Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μπορεί να μην δει το οικονομικό ατύχημα να έρχεται», είπε. «Είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».
Τα στραβοπατήματα της Κίνας
Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 35% από το χαμηλό του Οκτωβρίου στη βάση της προσδοκίας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα ανοίξει πλήρως αφήνοντας πίσω της τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.
Κόντρα σε αυτή την αισιοδοξία είναι ο κίνδυνος να κατακλυστεί το σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει. Τα γεμάτα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ συνοδεύονται από πτώση της κοινωνικής κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.
«Η καμπύλη κρουσμάτων της Κίνας θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνο έναν ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά», εκτιμά η Marcella Chow. Η στρατηγική αναλύτρια παγκόσμιας αγοράς της JPMorgan Chase αναμένει ότι η χώρα θα καταφέρει να ανοίξει ξανά, αλλά εξακολουθεί να προειδοποιεί για «κίνδυνο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η Covid».
Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε πρόβλεψη περί επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
«Εάν ο πόλεμος ενταθεί και εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες και οι κυρώσεις πολλαπλασιαστούν, θα έχουμε ένα αρκετά αρνητικό σενάριο», δήλωσε ο John Vail, επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιας αγοράς της Nikko Asset Management.
Τυχόν δευτερογενείς κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενέτειναν την επίδραση των σημερινών περιορισμών σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Vail.
«Αυτό θα προκαλούσε σημαντικό παγκόσμιο σοκ στην προσφορά όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα είδη όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικές ουσίες», προέβλεψε.
Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία - μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των δυνατοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας εν μια νυκτί.
Υποχώρηση των αναδυόμενων αγορών
Πολλοί επενδυτές βλέπουν την ενίσχυση του δολαρίου να επιβραδύνει το 2023 και το ενεργειακό κόστος να περιορίζεται — δύο παράγοντες που θα ανακουφίσουν τις αναδυόμενες αγορές από τις πιέσεις.
Τυχόν αποτυχία να μπει φρένο στον πληθωρισμό, θα περιόριζε αυτό το αποτέλεσμα στις αγορές συναλλάγματος, ενώ η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
«Μπορεί κάλλιστα να περάσουμε έναν ακόμη χρόνο βλέποντας τις αναδυόμενες αγορές να αγωνίζονται», σημειώνει ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και οικονομίας της AMP Services. «Η διατήρηση της ισχύος του δολαρίου ή πιθανώς και η περαιτέρο άνοδός του θα ήταν δυσμενής εξέλιξη για τις χώρες με αναδυόμενες αγορές, επειδή πολλές έχουν χρέος που αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ».
Νέος εφιάλτης Covid
Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος της Covid-19, ή ακόμα και η παρατεταμένη παραμονή των υφιστάμενων παραλλαγών, ενδέχεται να αρχίσει να μπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού για ακόμη μια φορά, κάτι που θα μεταφραζόταν σε πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό στις μεγαλύτερες οικονομίες και σε αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», είπε η Chow της JPMorgan.
Προς το παρόν, η αναλύτρια εκτιμά ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι η αρνητικότητα στις αγορές θα επικεντρωθεί περισσότερο στους επενδυτές που προεξοφλούν ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.