Μεταρρυθμίσεις και συναίνεση ζητά ο Στουρνάρας

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταρρυθμίσεις και συναίνεση ζητά ο Στουρνάρας

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2016 δεν είναι δεδομένη, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική την οποίαν καταθέτει την Παρασκευή στη Βουλή.

Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι το α’ εξάμηνο του επομένου έτους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας της «βαριάς κληρονομιάς» (carry over) που αφήνουν στην ελληνική οικονομία τα όσα περιπετειώδη συνέβησαν φέτος, τότε προκύπτει σαφώς ότι η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί είναι ιδιαίτερα επίπονη. Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέει την προοπτική αύξησης του ΑΕΠ με την υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στη συμφωνία του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση της οικονομίας την επόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί στο 0,7% αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ να είναι μικρότερο. Προϋπόθεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος η αποδοχή τους καταρχήν από την ίδια την κυβέρνηση αλλά και από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Το σημείο αυτό αποτελεί έμμεση αιχμή κατά κορυφαίων υπουργών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει διαφωνήσει ανοιχτά με συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν επιβληθεί με το τρίτο Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας τες περίπου ως το «αναγκαίο κακό» έναντι του συμβιβασμού στον οποίο υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Η ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, όχι μόνο για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις και να βελτιωθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Και τούτο διότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι αναγκαία όχι όμως και ικανή από μόνο της για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Επιπροσθέτως απαιτείται η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τελικώς η άρση τους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα capital controls θα αρθούν πλήρως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Το μήνυμα της συναίνεσης και της άμεσης υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου το έχει ήδη περάσει ο κ. Στουρνάρας τοσο στον πρωθυπουργό όσο και τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των καθιερωμένων γευμάτων στον ξενώνα της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο διοικητής στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημματά και είχε προηγηθεί το γεύμα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider