«Ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός

Νέα αναμέτρηση περιμένει το Σάββατο βράδυ την Κυβέρνηση με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2016. Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα διαταραχθεί. Οι μεταμεσονύκτιοι πανηγυρισμοί ωστόσο, που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν την υπερψήφιση του, δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματική εικόνα των πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 890 εκατ.ευρω τα οποία προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα.

Ο νέος Προϋπολογισμός αποτελεί ναρκοπέδιο για την Κυβέρνηση καθώς την υποχρεώνει να εφαρμόσει τα πρώτα στην ουσία , σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Η φθορά που θα υποστεί το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί από σήμερα καθώς είναι πολύ πιθανόν η αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο να φέρει στην επιφάνεια πρόσθετα μέτρα, πλεόν των 5,7 δις.ευρω που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη και έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στα πέντε τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο. Ο έλεγχος ξεκινούσε πάντα με τις καλύτερες προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές και συνήθως κατέληγε σε επώδυνο συμβιβασμό και πρόσθετα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα - η οποία πλέον έχει γίνει «Κουαρτέτο»- Declan Costello μιλώντας στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. «Στην πρώτη αξιολόγηση θα αξιολογηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια ολόκληρος ο Προϋπολογισμός βρίσκεται υπό αίρεση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνόντος κόμματος αναφέρθηκε στις Κασσάνδρες που έχουν βρεί ως «αγαπημένη τους ασχολία τον Προϋπολογισμό του 2016». Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η μικρότερη ύφεση στην οικονομία (-0,7% απο 1,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο στη Βουλή) θα έχει ως αποτέλεσμα, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής να περιοριστεί κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις.

Όμως παρόλο που ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε με πιο ευνοϊκές παραδοχές το πακέτο των μέτρων όπως προκύπτει όχι μόνο δεν μειώθηκε όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός αλλά αυξήθηκε κατά περίπου 894 για τη διετία 2015 - 2016. Το σύνολο των παρεμβάσεων (έσοδα και δαπάνες) για το 2016 από τα 4,3 δισ.ευρώ που ήταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού έφθασε τα 5,7 δισ.ευρώ στο τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί το Σάββατο. Βεβαια για το 2015 το προσχέδιο προέβλεπε μεγαλύτερες παρεμβάσεις ύψους 2.03 δισ.ευρώ οι οποίες περιορίστηκαν στα 1,54 δισ. ευρώ στο οριστικό κείμενο.

Έτσι στο Προσχέδιο οι παρεμβάσεις αθροιστικά τη διετία υπολογίζονταν 6,37 δισ.ευρώ ενω στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού - μετά από ένα μήνα - αυξήθηκαν στα 7,27 δισ.ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider