Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος συνιστά η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μαντζούφα, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας στο πάνελ «Η παγκόσμια οικονομία και ο μεγάλος μετασχηματισμός: Προοπτικές και επιπτώσεις για την τουριστική βιομηχανία και τις ξενοδοχειακές επενδύσεις» στα πλαίσια του 2ου International Business & Tourism Conference του insider.gr & της Liquid Media.
Ήδη, κατά τον κ. Μαντζούφα, σε ό,τι αφορά στα δάνεια από το ΤΑΑ, υπάρχουν 30 τουριστικά επενδυτικά σχέδια αξίας 600 εκατ. ευρώ (ενώ στο pipeline των τραπεζών βρίσκονται άλλα τόσα), από τα συνολικά 145 επενδυτικά σχέδια αξίας 3,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ για 6 δισ. αξία επενδύσεων.
Ο κ. Μαντζούφας έδωσε ειδική έμφαση στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, καθώς τα 12,7 δισ. ευρώ διοχετεύονται καθ’ ολοκληρίαν στην ιδιωτική οικονομία, μέσω 6 εμπορικών τραπεζών και 2 υπερεθνικών, με τη δομή της επένδυσης να συγκροτείται με 50% από το Ταμείο, το 30% με εμπορικούς όρους, και το 20% από ίδια κεφάλαια. Τα δάνεια δεκαπενταετούς διάρκειας δίνονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, δηλαδή με σταθερό επιτόκιο 0,35% για μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες.
Παράλληλα, τόνισε πως μέσα από τους στόχους του ΤΑΑ για ποσοστό «πράσινων» επενδύσεων στο 40% και ψηφιακών στο 20%, αρχίζει να συντελείται μία αλλαγή φιλοσοφίας καθώς δημιουργείται η όσμωση έτσι ώστε και η τράπεζα και τα ξενοδοχεία να το αποζητούν και να το αποδέχονται, ενώ την ίδια στιγμή η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντας δεν αφορά μόνο στους παραδοσιακούς προορισμούς αλλά στο σύνολο της επικράτειας, με υψηλού επιπέδου βιώσιμες επενδύσεις.
H Eλλάδα, υπογράμμισε, είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες που έχουν καταφέρει να υποβάλουν τρία αιτήματα πληρωμής και όταν αποφασίσει και μπορέσει να συντονιστεί και να θέσει τις σωστές προτεραιότητες μπορεί να είναι πρωτοπόρα σε οποιοδήποτε, παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό, επίπεδο.
Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για την ελληνική οικονομία
Το πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία που φέρουν οι επενδύσεις στον τουρισμό, επεσήμανε ο Σπύρος Βενετσάνος της Eurobank.
Παρά τις προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος κατασκευής, την έλλειψη προσωπικού αλλά και το υψηλό κόστος δανεισμού, εξέφρασε την αισιοδοξία πως συντελείται υγιής μετασχηματισμός του τουριστικού προϊόντος αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα δάνεια του ταμείο ανάκαμψης.
Ο κ. Βενετσάνος χαρακτήρισε το Ταμείο ένα «εργαλείο επενδύσεων» για την χώρα, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως στην διαδικασία συμμετέχουν και οι εμπορικές τράπεζες ενημερώνοντας τους πελάτες και παρέχοντας χρηματοδοτικές ευκαιρίες ενώ και οι ίδιες αποκομίζουν οφέλη.
Μούντης: Το ΤΑΑ υλοποιεί στόχους και αυξάνει τις αποδόσεις
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Μούντης της Delphi Partners, ο οποίος εκπροσωπεί 10 επενδυτές οι οποίοι έχουν βάλει 600 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν αρχικά οι επενδύσεις στο ελληνικό προϊόν λόγω των υψηλών τιμών σε σχέση με τις αποδόσεις, αλλά και των ζητημάτων βιωσιμότητας.
Επεσήμανε τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και τους μεγάλους χρόνους που απαιτούνταν για την υλοποίηση των επενδύσεων, με τους επενδυτές να έχουν απαιτήσεις για scalable ξενοδοχεία και διαφοροποιημένο προϊόν, εντός των «πράσινων» και ψηφιακών στόχων.
Πάνω σε αυτό, αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρηματοδότηση του τουριστικού προϊόντος από το RRF μέσα από το οποίο επιτυγχάνονται στόχοι και αυξάνονται αποδόσεις.
Ο κ. Μούντης τέλος, προέβλεψε πολλά χρόνια ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τουριστικές αλλά και οικιστικές αναπτύξεις.