ΕΚΤ - Fed: Λαγκάρντ και Πάουελ «δείχνουν» σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ - Fed: Λαγκάρντ και Πάουελ «δείχνουν» σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων
Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τελευταία ενημέρωση: 17:56

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού «έδειξαν» οι επικεφαλής των δύο τραπεζών, Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν σε πάνελ του φόρουμ της ΕΚΤ που διοργανώνεται στη Σίντρα της Πορτογαλίας, μαζί με τους ομολόγους τους από τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέιλι και της Ιαπωνίας (BoJ), Καζούο Ουέντα.

Λαγκάρντ: «Όχι» σε παύση για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι «πολύ πιθανό» να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια της στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Ιούλιο. Η ίδια δήλωσε πως η τράπεζα έχει καλύψει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε πως «έχουμε κι άλλο δρόμο να καλύψουμε».

Αναφερόμενη στο εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, η Γαλλίδα αξιωματούχος δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως και είπε πως η ευρωτράπεζα συνεχίζει να εξαρτάται από τα στοιχεία της οικονομίας για τις πολιτικές της.

«Δεν έχουμε δει αρκετά ξεκάθαρες ενδείξεις για υποχώρηση του υποκείμενου πληθωρισμού» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Ακόμα, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο «παύσης» στις αυξήσεις των επιτοκίων της «τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ ανέφερε πως υπάρχει στασιμότητα, αλλά αυτή δεν σημαίνει ύφεση. ««Το βασικό μας σενάριο δεν περιλαμβάνει ύφεση, αλλά είναι μέρος του κινδύνου».

Αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε πως «δεν μας δίνουν σημαντική ελπίδα ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη».

Πάουελ: Χρειάζεται περαιτέρω «σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως «πιστεύομε ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής τράπεζας. Ο ίδιος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του 2023.

Ακόμα, ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ώστε η Fed να «λάβει δράση» σε διαδοχικές συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να προχωρήσει σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό των αγαθών στις ΗΠΑ, ο Πάουελ είπε πως υπάρχει αποκλιμάκωση του κατά του τελευταίους 6 μήνες.

Ακόμα, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον αυξημένο δομικό πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών είναι το εργατικό κόστος. .

Σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, ο Πάουελ είπε πως « δεν είναι η πιο πιθανή περίπτωση», αν και είναι πιθανή.

Μπέιλι: Επίμονος ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο επικεφαλής της BoΕ υποστήριξε πως η αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλά τον απροσδόκητα επίμονο πληθωρισμό στη Βρετανία

«Τα σωρευτικά στοιχεία -τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την ανακοίνωση του πληθωρισμού που είχαμε, τα οποία για εμάς έδειξαν σαφή σημάδια επιμονής- μας έκαναν να συμπεράνουμε ότι έπρεπε να κάνουμε πραγματικά μια αρκετά ισχυρή κίνηση», δήλωσε ο Μπέιλι .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απροσδόκητη αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα ήταν προτιμότερη από δύο διαδοχικές κινήσεις της τάξης του 0,25%.

Η «εξαίρεση» της Ιαπωνίας

Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, με την BoJ να «αψηφά» τις αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη και να συνεχίζει να διατηρεί μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ο Ουέντα ανέφερε πως η BoJ θα έβλεπε με καλό «μάτι» το να μετατοπιστεί από τη σχετικά χαλαρότερη νομισματική της πολιτική αν γινόταν «αρκετά σίγουρη» ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνόταν το 2024, μετά από μια περίοδο συγκράτησης.

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός ήταν πάνω από το 3%, η BOJ διατηρούσε τη νομισματική πολιτική χαλαρή επειδή ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμενε κάτω από τον στόχο του 2%, δήλωσε ο Ουέντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο

Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη ζητά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

ΔΝΤ: Σωστή η απόφαση της BoE για τα επιτόκια - Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση η Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider