Ρεύμα: Έκλεισε 11μηνο το πτωτικό σερί στην κατανάλωση – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Μάιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Έκλεισε 11μηνο το πτωτικό σερί στην κατανάλωση – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Μάιο
Μείωση 7,01% της εγχώριας ζήτησης για ρεύμα τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με τον Μάιο του 2022, με τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το «μέτωπο» των νοικοκυριών και μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων. Στο 48% το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ «έφερε» το PPA με Viohalco.

Στην τάση μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης στο ρεύμα προστέθηκε και ο Μάιος, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ και τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε υποχώρηση της ζήτησης σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξε τις 3.610 GWh (Γιγαβατώρες), υποχωρώντας κατά 7,01% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια μεταβολή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται αδιάλειπτα με αρνητικό πρόσημο από τον Ιούλιο του 2022. Επομένως, το πτωτικό σερί αγγίζει πλέον τους 11 μήνες.

Όσον αφορά τον περασμένο μήνα, κύριο «όχημα» για το αρνητικό πρόσημο αποτελεί η βουτιά της ζήτησης στο δίκτυο (χαμηλή και μέση τάση), δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που «είδαν» την κατανάλωσή τους να μειώνεται κατά 214 GWh. Σε απόλυτα νούμερα, η αμέσως επόμενη απώλεια ζήτησης σημειώθηκε στους πελάτες υψηλής τάσης, κατά 42 GWh.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασική αιτία για την περιορισμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι οι υψηλότερες του κανονικού λιανικές τιμές ηλεκτρισμού, αλλά και οι καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης, που έχουν ωθήσει τους καταναλωτές στη συγκρατημένη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Μάλιστα, από την έναρξη της άνοιξης η περιορισμένη ζήτηση έχει πάψει να οφείλεται εν μέρει και στις ήπιες καιρικές συνθήκες, όπως συνέβη τον χειμώνα που προηγήθηκε.

Στην εμπροσθοφυλακή οι ΑΠΕ

Όσον αφορά τις πηγές προέλευσης του ρεύματος τον Μάιο, στην πρώτη θέση ήρθαν για έναν ακόμη μήνα οι ανανεώσιμες πηγές, με μερίδιο 48%. Κάτι που σημαίνει πως ήταν «πράσινη» περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες που χρησιμοποιήθηκαν από τους εγχώριους καταναλωτές τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, οι ΑΠΕ διατηρούν τα πρωτεία και στο πρώτο 5μηνο του 2023, με 43,5%.

Τον Μάιο, η δεύτερη σημαντικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν το φυσικό αέριο, με 23,9%. Ψηλά κινήθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος, με 16,6%. Πάντως, σε σχέση με τον Μάιο του 2023, Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 11,81%, με τη βουτιά να είναι ωστόσο μεγαλύτερη για τις εξαγωγές, οι οποίες περιορίστηκαν κατά 26,22% σε ετήσια βάση.

Τέταρτη πηγή προέλευσης της ενέργειας που καταναλώθηκαν ήταν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, με 5,9%. Βασική αιτία είναι η στρατηγική που ακολουθείται για περιορισμένη κατανάλωση του αποθέματος των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών, ώστε οι μονάδες να μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αιχμών της ζήτησης που πιθανότατα θα υπάρξουν μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, με την άνοδο των θερμοκρασιών. Ακολούθησε η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, η οποία περιορίστηκε στο 5,5% τον Μάιο.

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Όσον αφορά τα μερίδια των εταιρειών, ως προς το συνολικό φορτίο που καλύφθηκε από το διασυνδεδεμένο σύστημα, η ΔΕΗ «είδε» το ποσοστό της να μειώνεται έτι περαιτέρω, στο 55,8%, από 60,2% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Βασική αιτία είναι η άρση εκπροσώπησης από τον Μάιο του Ομίλου Viohalco, ο οποίος όμως όπως έχει γράψει το Insider.gr, συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του σε ρεύμα από παραγωγή της ΔΕΗ, με την οποία έχει συνάψει 10ετές συμβόλαιο (PPA).

Για την υλοποίηση ωστόσο του PPA, ο ενδιάμεσος κρίκος είναι πλέον η ΗΡΩΝ, και όχι ο κλάδος προμήθειας της ΔΕΗ. Έτσι, η ΗΡΩΝ έχει αναλάβει τον ρόλο του παρόχου που χρειάζεται να μεσολαβήσει, λειτουργώντας ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία.

Η συνέπεια είναι το μερίδιο εκπροσώπησης της ΗΡΩΝ να ενισχυθεί σημαντικά τον προηγούμενο μήνα, στο 9,99% από 7,20% τον Απρίλιο. Μάλιστα, το ποσοστό της εταιρείας είναι προεξοφλημένο πως θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω στο μέλλον, καθώς ως προμηθευτής έχει αναλάβει να παίξει και πάλι τον ενδιάμεσο κρίκο σε τρία ακόμη PPAs – αυτή τη φορά, μεταξύ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE) και τριών βιομηχανιών.

Τον Μάιο, το μερίδιο της Protergia ανήλθε σε 7,5% (από 7,37%) και της Elpedison σε 6,48% (από 6,02%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η Watt & Volt με 5,1% (από 4,54%), η NRG με 4,84% (από 4,85%), η Αέριο Αττικής με 3% (από 2,85%), η ΖeniΘ με 2,3% (από 2,1%) και η Volterra με 2,09% (από 2,02%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Λιγότερες οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Μάιο – Ανταγωνισμός από αμοιβαία κεφάλαια και πρόωρες αποπληρωμές οι αιτίες της μείωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider