Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων σε Γερμανία και Ισπανία «πονοκεφαλιάζουν» την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων σε Γερμανία και Ισπανία «πονοκεφαλιάζουν» την ΕΚΤ
Σε ρυθμούς πληθωρισμού συνεχίζουν να κινούνται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πορεία του στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

Σε ρυθμούς πληθωρισμού συνεχίζουν να κινούνται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πορεία του στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στη Γερμανία ενώ στην Ισπανία επιταχύνθηκε ξανά, δίνοντας στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες μία μικρή αλλά ενδεικτική εικόνα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν αύριο Πέμπτη, όταν και η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης, τα οποία και θα τεθούν στη διάθεση της ΕΚΤ, ώστε να χαράξει την στρατηγική της αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από το 5%, αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για την Γαλλία ανεβάζει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,4% για τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκαν 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση του 6,3% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο τον Αύγουστο επιταχύνθηκε εκ νέου για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου στην Φρανκφούρτη

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oποιαδήποτε ένδειξη αύξησης των τιμών καταναλωτή και αντιστροφής της πτωτικής τάσης ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού στην ερχόμενη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη στο εσωτερικό της ευρωτράπεζας εξελίσσεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ όσων υποστηρίζουν πως οι υποκείμενες πιέσεις είναι πολύ ισχυρές για να διακινδυνεύσουν μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων και όσων τάσσονται υπέρ της άποψης πως η αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς περαιτέρω σύσφιξη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αυστριακός Robert Holzmann ο οποίος έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ μίας νέας αύξησης, ενώ από την πλευρά του ο Φινλανδός τραπεζίτης Tuomas Valimaki τόνισε την Τρίτη πως το αποτέλεσμα παραμένει ακόμα «εντελώς ανοιχτό».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας από το βήμα του συμποσίου του Jackson Hole, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιφυλάχθηκε να δώσει ένα σαφές στίγμα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Φρανκφούρτης, ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν παρεκκλίνουμε από τον στόχο για πληθωρισμό 2%». «Ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμα και θα πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο» τόνισε ακόμα η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας καταδεικνύουν τόσο την υποτονική πρόοδο που συναντά η ΕΚΤ για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών, όσο και τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα στην περιοχή - το οποίο επιδεινώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία καταδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα δυσκολευτεί να μείνει σε αναπτυξιακή τροχιά -μετά τα δύο υφεσιακά τρίμηνα-, ενώ κατέδειξαν ότι η ταχεία εξασθένηση της ζήτησης έχει εξαπλωθεί από τον κλάδο της μεταποίησης σε αυτόν των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο αν και υψηλότερος από τις εκτιμήσεις

Χόλτσμαν της ΕΚΤ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο «εάν δεν μας εκπλήξει ο πληθωρισμός»

ΕΕ - Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Γερμανικές επιφυλάξεις για τα στοιχεία του χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider