Δαπάνες πάνω από 17 τρισ. γιεν, ή 113 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα την Πέμπτη στα πλαίσια ενός πακέτου μέτρων για να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα από τον πληθωρισμό, το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές.
Για να χρηματοδοτήσει μέρος των δαπανών, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος ύψους 13,1 τρισ. γιεν, δήλωσε ο Κισίντα, σύμφωνα με το CNBC.
Συμπεριλαμβανομένων των δαπανών των τοπικών κυβερνήσεων και των κρατικών δανείων, το μέγεθος του πακέτου θα είναι συνολικά 21,8 τρισ. γιεν.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει για να μεταβεί σε ένα νέο στάδιο για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες», καθώς εξέρχεται από μια σπείρα αποπληθωρισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις εταιρείες να ενισχύσουν την κερδοφορία και να κερδίσουν έσοδα για να αυξήσουν τους μισθούς», είπε.
Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει περισσότερα από 17 τρισ. γιεν για το πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει προσωρινές περικοπές στους φόρους εισοδήματος και κατοικιών, καθώς και επιδοτήσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων στη βενζίνη και στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Ο πληθωρισμός, που τροφοδοτείται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, διατηρείται πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο, επιβαρύνοντας την κατανάλωση και συσκοτίζοντας τις προοπτικές για μια οικονομία που καθυστερεί να ανακάμψει από τα σημάδια που άφησε η πανδημία.
Το αυξανόμενο κόστος ζωής εν μέρει ευθύνεται για την πτώση των ποσοστών του Κισίντα, συσσωρεύοντας πίεση στον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα για να ελαφρύνει τα βάρη στα νοικοκυριά.
Με τις αυξήσεις στους μισθούς να αποδεικνύονται πολύ αργές για να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές, ο Κισίντα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αμβλύνει το πλήγμα επιστρέφοντας στα νοικοκυριά μέρος της αναμενόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων που δημιουργείται από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Οι αναλυτές, ωστόσο, αμφιβάλλουν εάν τα περίπου 5 τρισ. γιεν που θα δαπανηθούν για φορολογικές περικοπές και πληρωμές θα βοηθήσουν επαρκώς στην τόνωση της κατανάλωσης και της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας.
Ο Τακαχίντε Κιούτσι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας που είναι επί του παρόντος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Nomura, αναμένει ότι τα μέτρα θα αυξήσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά μόλις 0,19% για το έτος.
Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε ετησίως κατά 4,8% το δεύτερο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς το τέλος των περιορισμών της πανδημίας ενίσχυσε την κατανάλωση. Ωστόσο, η πτώση των πραγματικών μισθών τον Ιούλιο ενισχύει τις αμφιβολίες σχετικά με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να κρατήσει τη χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης.