Κουκ (Fed): Παρακολουθούμε στενά τις αδυναμίες των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουκ (Fed): Παρακολουθούμε στενά τις αδυναμίες των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Το μέλος του δ.σ. της Fed, Λίζα Κουκ δήλωσε πως παρακολουθεί στενά τις αδυναμίες των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς η πολιτική της κεντρικής τράπεζας επιβραδύνει την οικονομία και οδηγεί σε πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες. 

Το μέλος του δ.σ. της Fed, Λίζα Κουκ δήλωσε πως παρακολουθεί στενά τις αδυναμίες των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς η πολιτική της κεντρικής τράπεζας επιβραδύνει την οικονομία και οδηγεί σε πιο αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες.

«Οι ευπάθειες σε ορισμένα μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του άγχους που σχετίζεται με την σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η Κουκ σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ στην Βόρεια Καρολίνα.

Σε ομιλία της για την οικονομική σταθερότητα, η Κουκ δήλωσε πως οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί στις οικονομικές αγορές τα πρόσφατα χρόνια και επισήμανε τους πολλούς τομείς τους οποίους παρακολουθεί, συμπεριλαμβανομένων των αναντιστοιχιών ρευστότητας σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και τα ποσοστά χρεοκοπίας και τη λειτουργία της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Αυξημένη μεταβλητότητα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, ένα υψηλό 22 ετών, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Η απότομη άνοδος των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 οδήγησε στην άσκηση πίεσης στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης τριών περιφερειακών τραπεζών.

«Μια απροσδόκητη απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στη ρευστότητα της αγοράς και καθοδικές πιέσεις για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε. «Οι απώλειες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις και συνακόλουθη μείωση της προσφοράς πιστώσεων» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ILO: Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας στη Γάζα έχει χαθεί λόγω του πολέμου

Barclays: Τον Ιανουάριο 2024 και όχι τον προσεχή Δεκέμβριο η επόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed

Ακυρώσεις ταξιδιών και μειωμένη ζήτηση σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, λόγω πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider