Ιαπωνία: Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο
Πληθαίνουν οι φωνές για την παροχή κρατικού οικονομικού πακέτου στήριξης στην Ιαπωνία καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός προκάλεσε τριγμούς στην καταναλωτική δύναμη ενώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Και οι δύο μειώσεις ήταν οι πρώτες της Ιαπωνίας εδώ και τέσσερα τρίμηνα και αποτελούν κρίκο μιας ασταθούς αλυσίδας από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 στις αρχές του 2020, όπου η συρρίκνωση εναλλάσσεται με τη οικονομική επέκταση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 2,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μετά από αύξηση 4,8% τον Απρίλιο-Ιούνιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση 0,6% σύμφωνα με προβλέψεις του Reuters.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από επέκταση 1,2% το δεύτερο τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο. Αυτή ήταν επίσης μεγαλύτερη συρρίκνωση από τις προσδοκίες που μιλούσαν για συρρίκνωση 0,1%.

Η ασθενέστερη απόδοση του ΑΕΠ οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εγχώριες κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο — σε αντίθεση με τις προσδοκίες για επέκταση 0,3%, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική ανακοίνωση.
Η ιδιωτική κατανάλωση στην Ιαπωνία παρέμεινε σταθερή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Με το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, επηρεάζονται αρνητικά οι καταναλωτικές δαπάνες», ανέφερε ο Marcel Thieliant, επικεφαλής κάλυψης Ασίας-Ειρηνικού της Capital Economics. Το ιαπωνικό γεν εξακολουθεί να κινείται χαμηλά έναντι του δολαρίου ενώ συνεχίζει να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του για πάνω από 3 δεκαετίες.

Η ευθραυστότητα της ιαπωνικής οικονομίας υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η κεντρική της τράπεζα ενώ ενισχύονται οι φωνές για την παροχή οικονομικού πακέτου στήριξης από την κυβέρνηση ύψους 13,2 τρισεκατομμυρίων γιεν (87 δισεκατομμύρια δολάρια). Το πακέτο αυτό που σκοπό θα έχει την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους ζωής αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμι Ντάιμον: Ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει τόσο γρήγορα

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα: Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου - Στόχος τα 200 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider