Γερμανία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη
Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να μην έχει ξεπεράσει το προ κορoνοϊού επίπεδο του 2019 - και θα συνεχίσει να αγωνίζεται να ξεφύγει από τη στασιμότητα στο μέλλον.

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να μην έχει ξεπεράσει το προ κορoνοϊού επίπεδο του 2019 - και θα συνεχίσει να αγωνίζεται να ξεφύγει από τη στασιμότητα στο μέλλον.

Αυτό προκύπτει από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του Ινστιτούτου Ερευνών Handelsblatt (HRI).

Όπως και στις φθινοπωρινές του προβλέψεις, το HRI αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,3% για το νέο έτος, ενώ η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2025.

Αυτό καθιστά το HRI σημαντικά πιο απαισιόδοξο από άλλα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών, τα οποία προβλέπουν ανάπτυξη μεταξύ 0,5% και 0,9% για το 2024 και τουλάχιστον ένα τοις εκατό για το 2025.

«Μετά την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεν αναμένεται δυναμική ανάκαμψη ούτε το νέο έτος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Handelsblatt, Mπερτ Ρούρουπ. «Ρυθμοί ανάπτυξης μόλις 0,1 ή 0,2% ανά τρίμηνο είναι πιθανό να γίνουν ο νέος κανόνας».

Οι ελπίδες ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών για αισθητή ανάκαμψη από τις αρχές του καλοκαιριού είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν. Η Ένωση Γερμανών Τραπεζιτών αναμένει τώρα επίσης ότι η ανάπτυξη θα είναι «κοντά στο μηδέν» το επόμενο έτος. Η Deutsche Bank προβλέπει μάλιστα μια μικρή μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,2%.

Η Γερμανία υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της ευρωζώνης από τις συνέπειες του κορονοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία, των ρωσικών κυρώσεων και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πραγματική οικονομική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2023 επανήλθε ουσιαστικά στο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εάν η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο, όπως αναμένεται, η Γερμανία θα διολισθήσει ακόμη και κάτω από αυτό το όριο. Συγκριτικά, η οικονομική παραγωγή στο σύνολο της ευρωζώνης ήταν κατά 3% υψηλότερη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξη της κρίσης.

Η Έρευνα Ανθρωπίνων Πόρων υποθέτει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία συνεισφέρει περίπου το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα ανακάμψει συγκρατημένα τα επόμενα χρόνια. Το επίπεδο του 2019 θα επιτευχθεί μέχρι το 2025.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας δεν υπήρξε τόσο μεγάλη περίοδος χωρίς αύξηση της κατανάλωσης. Οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται και πάλι αργά από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, αυτό συνοδεύεται από μια εκτίναξη των τιμών κατά σχεδόν 20% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Οι μισθολογικές αυξήσεις του περασμένου έτους, ορισμένες από τις οποίες ήταν σημαντικές, προέκυψαν σε πολλές περιπτώσεις από την απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2022, καθώς και από τις υψηλές εφάπαξ πληρωμές πολλών εργοδοτών χωρίς φόρους και δασμούς, τα «ασφάλιστρα πληθωρισμού».

Ωστόσο, αυτές δεν αντικατοπτρίζονται μόνιμα στο διαθέσιμο εισόδημα και επομένως σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν το υψηλότερο επίπεδο τιμών. Επιπλέον, οι μισθολογικές αυξήσεις σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις. Επομένως, δεν αποτελούν αυτομάτως οικονομικό μοχλό.

Ο πληθωρισμός μειώνεται αργά

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω το 2024 και το 2025, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Μετά το 5,9% το προηγούμενο έτος, το HRI αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% το 2024 και 2,2% το 2025.

Οι αυξανόμενοι μισθοί, η υψηλότερη τιμή του CO2 και οι αυξήσεις των φόρων και των εισφορών στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις υπηρεσίες εστίασης και τις πτήσεις επιβραδύνουν σημαντικά τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι επιχειρηματίες είναι απαισιόδοξοι

Το κλίμα στις επιχειρήσεις παραμένει κακό. Οι ελπίδες για περαιτέρω άνοδο του επιχειρηματικού κλίματος διαψεύστηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τον δείκτη Ifo να πέφτει από τις 87,2 στις 86,4 μονάδες. Οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τις τρέχουσες επιχειρήσεις και ήταν πιο επιφυλακτικές για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η έρευνα για τη βιομηχανία που δημοσίευσε το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο λίγο μετά τα Χριστούγεννα έδωσε επίσης μια ζοφερή εικόνα της γερμανικής οικονομίας: 30 από τις συνολικά 47 βιομηχανικές ενώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν την τρέχουσα κατάσταση ως χειρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. 23 βιομηχανίες αναμένουν μείωση της παραγωγής ή των κερδών το 2024.

Λόγω των δυσοίωνων επιχειρηματικών προοπτικών και της μεγάλης γεωπολιτικής και εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, πολλές εταιρείες συγκρατούν τις επενδύσεις τους. Επενδύουν μόνο όσο χρειάζεται για να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Το εξωτερικό εμπόριο δεν προσφέρει καμία ανακούφιση

Προηγούμενες περίοδοι μακροοικονομικής αδυναμίας συνήθως τελείωναν με αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, η οποία στη συνέχεια οδηγούσε σε αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και του εισοδήματος.

Ωστόσο, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες: Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονται σήμερα ελάχιστα, η οικονομία της Κίνας απειλείται από ένα αποπληθωριστικό σπιράλ και ακόμη και στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι το 2023.

Είναι επίσης αβέβαιο πώς θα είναι η οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υπό νέα κυβέρνηση από τις αρχές του 2025. Οι εξαγωγικές προσδοκίες του Ifo μειώθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο.

Ως εκ τούτου, το HRI υποθέτει ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να συρρικνώνονται το 2024 και το 2025. Οι καθαρές εξαγωγές, δηλαδή το ισοζύγιο μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, δεν θα δώσουν επομένως αναπτυξιακή ώθηση.

Επιπλέον, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ εργάζονται όλο και περισσότερο για να γίνουν αυτάρκεις. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές με άμεσες επενδύσεις στη χώρα μέσω υψηλών επιδοτήσεων. Η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη. Οι επιδέξιες γερμανικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις τάσεις μέσω αποφάσεων εγκατάστασης, αλλά η Γερμανία είναι πιθανό να συνεχίσει να χάνει ως τόπος παραγωγής.

Άλλες χώρες είναι πιο ελκυστικές τοποθεσίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αδυναμία της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων. Η χώρα έχει καταστεί υποτονική, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν βελτιωθεί. Σε όλο τον κόσμο, οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί και οι συνθήκες απόσβεσης έχουν βελτιωθεί - αλλά όχι στη Γερμανία.

Ο «νόμος περί αναπτυξιακών ευκαιριών», ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έχει κολλήσει στο Bundesrat. Οι πολιτικοί έχουν επίσης παραμελήσει τις υποδομές. Η κρίσιμη για τον χρόνο μεταφορά ανθρώπων (κινητικότητα) και εμπορευμάτων (logistics) γίνεται όλο και περισσότερο παιχνίδι τύχης, είτε πρόκειται για οδική είτε για σιδηροδρομική μεταφορά.

Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Η Γερμανία διαθέτει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν επιτρέπεται, δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται να εργαστούν, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναζητούν απεγνωσμένα προσωπικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν.

Ταυτόχρονα, οι baby boomers συνταξιοδοτούνται σταδιακά και οι κενές θέσεις πρέπει να καλυφθούν από μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών των νέων ανθρώπων έχουν τόσο χαμηλή κατάρτιση που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για ανειδίκευτη εργασία στην καλύτερη περίπτωση.

Στην τάξη των αποφοίτων του 2022, σχεδόν 52.000 νέοι εγκατέλειψαν το σχολείο χωρίς προσόντα - περισσότεροι από ένας στους 15. Ένας στους επτά ενήλικες θεωρείται λειτουργικά αναλφάβητος.

Η Γερμανία χάνει έδαφος σε διεθνείς συγκρίσεις, όπως το τελευταίο τεστ Pisa, ενώ την ίδια στιγμή οι σχολικοί βαθμοί βελτιώνονται. Τα αποτελέσματα στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες είναι τα χειρότερα που έχει καταγράψει ποτέ ο ΟΟΣΑ για τη Γερμανία.

Το ποσοστό των μαθητών που δεν πληροί καν τις ελάχιστες απαιτήσεις αυξήθηκε από 22% σε 30% στα μαθηματικά. Ως απάντηση σε αυτό, οι απαιτήσεις μαθηματικών στα πανεπιστήμια μειώνονται σε πολλά μαθήματα - παρόλο που τα μαθηματικά αποτελούν τη βάση της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Αύξηση της ανεργίας

Η έλλειψη προσόντων έχει επίσης αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία αυξάνεται εδώ και ένα χρόνο, ενώ τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 170.000 περισσότεροι άνεργοι από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης του 2019, σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι είναι τώρα εγγεγραμμένοι ως άνεργοι σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης άλλαξε για πρώτη φορά την προηγούμενη θετική της διατύπωση και προειδοποίησε για «διακριτές επιπτώσεις της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στην αγορά εργασίας».

Η HRI υποθέτει ότι η τάση στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να συνεχιστεί και μάλιστα να επιταχυνθεί ελαφρώς. Αφού ο αριθμός των ανέργων είναι πιθανό να έχει αυξηθεί κατά 190.000 το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η HRI αναμένει αύξηση κατά 210.000 το 2024 και 230.000 το 2025. Το όριο των τριών εκατομμυρίων ανέργων θα μπορούσε τότε να ξεπεραστεί και πάλι σε μεμονωμένους μήνες.

Το εργατικό δυναμικό θα έχει κορυφωθεί σε περίπου 46 εκατομμύρια το 2023 και αρχικά θα μειωθεί ελαφρώς από το 2024 - μια πρώτη συνέπεια της γήρανσης της κοινωνίας. Τα επόμενα χρόνια, η προσφορά εργασίας είναι πιθανό να μειωθεί αισθητά, γεγονός που θα αμβλύνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει αυτό με το νέο νόμο για τη μετανάστευση. Ωστόσο, είναι απίθανο ότι η εξειδικευμένη μετανάστευση θα μπορέσει να καλύψει το αυξανόμενο κενό στην αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το από πού θα προέλθουν οι επιθυμητοί ειδικευμένοι μετανάστες, ούτε για το πού θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Οι δυνητικοί μετανάστες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση και αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά γλωσσικά εμπόδια, είναι απίθανο να κάνουν το άλμα προς τη Γερμανία - ιδίως επειδή η Γερμανία δεν είναι απαραίτητα η πρώτη επιλογή για πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους. Ο δείκτης «Ελκυστικότητα Ταλέντων» του ΟΟΣΑ τοποθετεί τη Γερμανία στην αξιοζήλευτη 15η θέση - ακριβώς μπροστά από την Ισλανδία. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Πολύ λίγη εργασία και κεφάλαιο

Η οικονομική ανάπτυξη συντελείται όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά εργασίας και κεφαλαίου - δύο παράγοντες που έχουν παραμεληθεί στη Γερμανία για πάρα πολύ καιρό. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σήμερα από ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, ο αριθμός των ωρών εργασίας ήταν κατά 1,5% χαμηλότερος από ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Επομένως, οι άνθρωποι δεν εργάζονται περισσότερο, η εργασία απλώς κατανέμεται σε περισσότερους ώμους. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ποσοστό μερικής απασχόλησης έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο 39,2%.

Το κεφάλαιο επενδύεται εκεί όπου αναμένεται η υψηλότερη απόδοση μετά από φόρους. Ενώ οι ευκαιρίες απόδοσης στη Γερμανία επιδεινώθηκαν λόγω των υψηλών φόρων, της υπερβολικής γραφειοκρατίας, των ετοιμόρροπων υποδομών και της ακριβής ενέργειας, οι ανταγωνιστές πρόλαβαν. Πέρα από το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, δεν υπάρχουν πολλά που να συνηγορούν υπέρ της Γερμανίας ως τόπου επενδύσεων σήμερα.

«Χωρίς γενναία αντίμετρα, δεν θα είναι δυνατόν να ανακοπεί αυτή η τάση», αναμένει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Handelsblatt, Ρουρουπ. «Σε αντίθεση με τις τελευταίες επτά δεκαετίες της μεταπολεμικής ιστορίας, η πραγματική ανάπτυξη και η αύξηση της ευημερίας δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider