Τις σημαντικές προσπάθειες κράτους και ιδιωτών, αλλά και τα σημαντικά “αγκάθια” στην έγκαιρη“απορρόφηση” των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επεσήμαναν οι ομιλητές θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, τόνισε πως “αν και φαίνεται παράδοξο, έχουμε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε” και πρόσθεσε, ότι γίνονται περισσότεροι έλεγχοι νομιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό φέρνει καθυστερήσεις. “Είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαφάνειας”, επεσήμανε. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης “σημαντικο υπερόπλο”, αλλά όπως είπε, “ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια”, όπως ο συντονισμός για να μη γίνονται αλληλοκαλύψεις, να υπάρχει διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων (κράτους και αγοράς), αλλά να υπάρχει και δεξαμενή ώριμων έργων. Συμπλήρωσε, ότι στο ΕΣΠΑ πετύχαμε 1,6 πολλαπλασιαστή απορρόφησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία του ΟΟΣΑ ως προς την αξιοποίηση κονδυλίων.
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, χαρακτήρισε “εθνικό στοίχημα” για τη δημόσια διοίκηση και τους ιδιώτες να πετύχουν τους χρόνους απορροφησης, καθώς απομένουν λιγότερο από 30 μήνες για τη λήξη του σχεδίου. “Γίνονται προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας κατά της νόθευσης του ανταγωνισμού και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μία δικλείδα ασφαλείας”, σημείωσε. Τόνισε, ότι παρά τις πολλές προκλήσεις, μεγαλώνουν οι εκταμιεύσεις και οι απορροφήσεις. “Στο δανειακό σκέλος έχουν εκταμιευθεί προς επενδυτές από τα 8,57 δισ. ευρώ, τα 2,3 δισ.ευρώ, δλδ 27%” και συμπλήρωσε, ότι πάμε για το 5ο αίτημα πληρωμής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, επεσήμανε τον οριζόντιο συντονιστικό ρόλο της Γραμματείας και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ανέφερε ως σημαντική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο αυτό, την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη, έργο ύψους 493 εκ.ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση αρχείων και νέα δικαστικά κτίρια, που θα επιφέρουν 30% μείωση στο χρόνο εκδίκασης. “Μέχρι το 2027 θα έχουμε σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, κατέληξε.
Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών “EY Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA) South Cluster, EY, Greece” μίλησε για “εθνικό στοίχημα” στην απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου, συμπληρώνοντας πως “δεν υπάρχουν πολλά ώριμα έργα”. “Πρέπει να πάρουμε τα επενδυτικά πλάνα και να επιλέξουμε τις καλύτερες χρηματοδοτικές λύσεις, να δούμε και επιλογές, που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους”, είπε, ενώ σημείωσε ακόμη πως “βοηθήσαμε στη χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ του RRF από τα 6 δισ.ευρώ συνολικά στην Ελλάδα”.
Σημαντικές επενδύσεις από φαρμακευτικές εταιρείες και μεγάλη χαρτοβιομηχανία
Ο Κώστας Βαμβακάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της “VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων” αναφέρθηκε σε επιδοτούμενες επενδύσεις τις οποίες ανέλαβε , όπως αυτή της “Orgenesis”, η οποία προτίμησε την Ελλάδα από το Βέλγιο, επενδύοντας 80 εκ.ευρώ σε καινοτόμο επενδυτικό έργο, αλλά και την “intertrade” με επενδυτικό σχέδιο 100 εκ.ευρώ και επιδότηση 25 εκ.ευρώ. Αναμένονται, όπως είπε, στην Ελλάδα, άλλα 2 έργα στο χώρο του φαρμάκου, ένα εκ των οποίων αφορά κέντρο έρευνας.
Ο Γκρεγκ Ρουμελιώτης, Αντιπρόεδρος της “Global Business Development, Orgenesis Inc.”, αναφερόμενος στο γιατί επελέγη η Ελλάδα, μίλησε για την πολιτική σταθερότητα, το ρυθμιστικό πλαίσιο, με πλήρη εναρμόνιση του ΕΟΦ με τις οδηγίες της ΕΜΑ και του FDA και το ανθρώπινο δυναμικό. “ Θέλουμε αρωγό την ελληνική πολιτεία στις κλινικές δοκιμές. Δεν υπάρχει τέλεια εμπειρία πουθενά, αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, που ακούνε”, εξήγησε ο κ.Ρουμελιώτης.
Ο Σπύρος Ρεντετάκος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της “Alpha Bank” τόνισε, ότι χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο και μεγάλη προσπάθεια στην ενημέρωση και καθοδήγηση των στελεχών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας, ότι με επενδύσεις στην ψηφιοποίηση “αναβαθμίζεται η εταιρική εικόνα”.
Η Σόνια Σαράντη, Εταίρος και Επικεφαλής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Νομικής πρακτικής της “Machas & Partners Law Firm” επεσήμανε ως πεδίο επιτάχυνσης της απορρόφησης κονδυλίων, τη “μείωση της ασυμμετρίας της πληροφορίας εντός του οικοσυστήματος, που εξυπηρετεί τη συνθήκη αξιοποίησης των πόρων”, εξηγώντας, ότι το το οικοσύστημα αυτό περιλαμβάνει επιχειρηματίες, τράπεζες και τους συμβούλους τους.
Ο Κωνσταντίνος Καζάς, Εταίρος και επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών της “Grant Thornton” στην Ελλάδα σημείωσε πως “είμαστε πολύ αισιόδοξοι”, ενώ μίλησε για “διττό ρόλο” της εταιρείας, τόσο στη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων από τους ιδιώτες, όσο και στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων από πλευράς πολιτείας.