Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων
«Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης είναι πιο "φωτεινές" – αλλά οι αγορές ίσως να υποτιμούν το ενδεχόμενο ξαφνικής αποσταθεροποίησης λόγω γεωπολιτικής», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος.

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης είναι πιο "φωτεινές" – αλλά οι αγορές ίσως να υποτιμούν το ενδεχόμενο ξαφνικής αποσταθεροποίησης λόγω γεωπολιτικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος.

«Μιλάμε για τον εκλογικό κύκλο που θα λάβει χώρα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα, αναφερόμαστε στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Νομίζω ότι, ξέρετε, οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων που υπάρχουν», τόνισε ο Ντε Γκίντος στο CNBC.

«Οι αγορές είναι καλές στο να βαθμολογούν τους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς κινδύνους, αλλά δυσκολεύονται να ενσωματώσουν την ξεχωριστή διάσταση του γεωπολιτικού κινδύνου, ο οποίος συχνά θεωρείται ως ένα δυαδικό "όλα ή τίποτα"», επεσήμανε.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και μια σειρά από επερχόμενες εκλογές στις οποίες ο μισός ενήλικος πληθυσμός του κόσμου θα πάει στις κάλπες.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε την Πέμπτη την τελευταία της έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην οποία αναφέρεται ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών και της πτώσης του πληθωρισμού.

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν «σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους», προειδοποίησε η ΕΚΤ στην έκθεση. Οι κίνδυνοι παραμένουν «υψηλοί» σε ιστορική βάση, πρόσθεσε, δεδομένων παραγόντων όπως η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τα σημάδια κορύφωσης των τραπεζικών κερδών και η συνεχιζόμενη ύφεση στα εμπορικά ακίνητα.

Η έκθεση αποδίδει το ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προσδοκίες των αναλυτών για μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε στην αύξηση των δασμών και την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων από ορισμένες χώρες. «Αυτό θα προκαλέσει κατακερματισμό όσον αφορά το εμπόριο, όσον αφορά την ανάπτυξη και αυτό θα μειώσει τη δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», είπε για να προσθέσει πως «αυτό έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες κινδύνου από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή».

«Μια απότομη διόρθωση της αγοράς αποτελεί “δυνητική ευπάθεια”», προειδοποίησε ο Ντε Γκίντος. «Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν κοιτάμε μπροστά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το πόρισμα για την Ελλάδα στις 19 Ιουνίου – Το τριήμερο «φωτιά» για μεταρρυθμίσεις, περιθώρια δαπανών και χρέος

Χατζηδάκης: Πρέπει να έχει συνέχεια το Ταμείο Ανάκαμψης – Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις

Κασκάρι (Fed): Tα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν ψηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider