Offshore αιολικά: Το 2026-2027 ο πρώτος διαγωνισμός – «Στο κάδρο» η ανατολική Κρήτη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Offshore αιολικά: Το 2026-2027 ο πρώτος διαγωνισμός – «Στο κάδρο» η ανατολική Κρήτη
Το πιο πιθανό σενάριο η παραχώρηση του θαλασσοτεμάχιου «Κρήτη 1» (στην περιοχή βόρεια του Αθερινόλακκου στον Νομό Λασιθίου, μεταξύ Κρήτης και Κάσου). Σκέψεις του ΥΠΕΝ για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αποκλειστικά στους τοπικούς καταναλωτές, ώστε να μεγιστοποιηθεί το «κούρεμα» στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους.

Το 2026-2027 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιου «οικοπέδου» για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ιστοσελίδας Clima 21. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, πιθανότατα το πρώτο έργο που θα δρομολογηθεί θα εγκατασταθεί στην Ανατολική Κρήτη, ενώ για την υλοποίησή του υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα «φωτογραφίζουν» το θαλασσοτεμάχιο «Κρήτη 1», από τις 10 θαλάσσιες περιοχές που προβλέπονται για την πρώτη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Το εν λόγω θαλασσοτεμάχιο βρίσκεται στον Νομό Λασιθίου, βόρεια του Αθερινόλακκου, στη νοητή ευθεία μεταξύ του νησιού και της Κάσου. Ενδείκνυται για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών.

Στην εκδήλωση, ο κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με τον οποίο η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών αποτελεί την εθνική ευκαιρία που θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Όπως συμπλήρωσε, στην Ελλάδα μιλάμε κυρίως για πλωτά αιολικά πάρκα, τα οποία θέτουν την πρόκληση συγκράτησης του κόστους υλοποίησης.

Για αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να αναπτυχθεί εσωτερική εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία θα προσθέσει παράλληλα σημαντική αξία στην εθνική οικονομία. «Τόσο η δημιουργία τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και το δίκτυο υποδομών, που θα χρειαστεί για την υποστήριξη αυτών των τεράστιων έργων, θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της εθνικής οικονομίας, αλλά και των τοπικών οικονομιών», πρόσθεσε.

Επιτάχυνση

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ανταγωνισμός για τα θαλάσσια αιολικά οξύνεται διεθνώς, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει να «τρέξει» για να μην απολέσει την ευκαιρία που δίνουν τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στο νέο αυτό κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές- θα εγκριθεί η Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ) των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες έχει καταλήξει η ΕΔΕΥΕΠ πως είναι δυνατή η ανάπτυξη έργων.

Επίσης, θα δρομολογηθεί η διενέργεια των απαραίτητων ανεμολογικών και βυθομετρικών ερευνών, με τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας (SPV) από την ΕΔΕΥΕΠ. Σύμφωνα με τον Γενική Γραμματέα, στη χρηματοδότηση των ερευνών θα συμμετάσχει η πολιτεία, μαζί με κάποιο τραπεζικό ίδρυμα (ή ιδρύματα), ενώ είναι πιθανόν να συνεισφέρει και κάποιος επενδυτής.

Οι διαγωνισμοί για τη συλλογή ανεμολογικών δεδομένων για τις πρώτες περιοχές πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του έτους. Επίσης, στην πορεία θα εκκινήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε θαλάσσια περιοχή ξεχωριστά.

Έως και σχεδόν δωρεάν ρεύμα

Όσον αφορά τη ΣΜΠΕ, επισήμανε πως έχουν ληφθεί υπόψη οι τοποθετήσεις που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για τη χωροθέτηση έργων στην Ανατολική Κρήτη, ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε πως το ΥΠΕΝ θα προσπαθήσει με συντονισμένες δράσεις να πείσει την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην θιχθούν άλλες δραστηριότητες.

Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια ώστε να επικοινωνηθούν τα πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη που θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των πάρκων. «Σε μερικές περιπτώσεις, όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι μικρές, θα έχουν σχεδόν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο η παροχή αντισταθμιστικών οφελών να αφορά αποκλειστικά στους τοπικούς καταναλωτές, ώστε να μεγιστοποιηθεί το «κούρεμα» στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους. Ο κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, στόχος είναι έως το 2030 να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 1,95 GW.

Πρόκληση οι περικοπές ΑΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως ήδη η συμμετοχή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κινείται στο 54%, με προοπτική περαιτέρω ανόδου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική χώρα.

«Ωστόσο, δεν αρκεί να πραγματοποιούνται εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να υπάρχει όφελος. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε εξαγωγική χώρα και να πληρώνουμε για τις ποσότητες εκτός συνόρων, λόγω των αρνητικών τιμών», συμπλήρωσε.

Τόνισε πως μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των περικοπών ΑΠΕ και των αρνητικών τιμών. «Πάντα να έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνο να έχουμε "πράσινη" ενέργεια αλλά και φθηνή "πράσινη" ενέργεια, ώστε όταν εξάγουμε να κερδίζουμε και να μην χάνουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Πώς προχωρά ο «ενεργειακός διάδρομος» στη ΝΑ Ευρώπη – Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Optima Bank: Αύξηση 78% στα καθαρά κέρδη - Στο 25,4% η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων

Noval Property (Viohalco): IPO τέλος Μαΐου με bonus μέρισμα – Το discount και οι «πράσινες» επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider