Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης - Σε αναμονή και σε εξέλιξη...

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης - Σε αναμονή και σε εξέλιξη...
Πολλά είναι τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που αναμένονται και «τρέχουν», ωστόσο έχουμε ήδη καθυστερήσει σε αρκετά από αυτά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης δραστηριότητας για τους γεωργούς της χώρας μας, καθώς η άνοιξη και το καλοκαίρι φέρνουν μαζί τους πολλές γεωργικές εργασίες και προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Πολλά είναι τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που αναμένονται και «τρέχουν», ωστόσο έχουμε ήδη καθυστερήσει σε αρκετά από αυτά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς.

Παρόλο που έχει ανακοινωθεί η παράταση και το νέο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη οι αιτήσεις για την παράταση όσων είναι ήδη ενταγμένοι σε αυτό. Οι γεωργοί περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη του νέου προγράμματος, το οποίο είναι κρίσιμο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ένταξη σε αυτά τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα θα γίνει πιθανότατα με το ΟΣΔΕ του 2023, ενώ η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί με το ΟΣΔΕ του 2024. Αυτές οι διαδικασίες, όμως, δημιουργούν ανησυχίες καθώς η καλλιεργητική χρονιά είναι ήδη σε εξέλιξη και οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες πληροφορίες για να συμμετάσχουν πλήρως σε κάθε δράση.

Εκτός από τα παραπάνω, είμαστε σε αναμονή οριστικών αποφάσεων για το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών. Αυτό το πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση και την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας. Έχει ολοκληρωθεί πλέον η διαβούλευση για τη βαθμολογία του εν λόγω προγράμματος και περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις που θα καθορίσουν ποιοι νέοι αγρότες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω προγράμματα, είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ενεργοποιηθούν οι ετήσιες δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών (ΟΣΔΕ) για το έτος 2024. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκίνηση των δηλώσεων αναμένεται σύντομα.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικονομία και την κοινωνία μας. Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι χρειάζονται την απαραίτητη υποστήριξη και τις πληροφορίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων τους.

Η έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ωστόσο όσο η προκήρυξη και υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης καθυστερεί, τόσο παραμένουν «παγωμένοι» κρίσιμοι πόροι από τα ταμεία των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας σε μια εποχή που η ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, και όχι μόνο, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα σωθούν χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών σε 57 ημέρες – Σε εφαρμογή τα νέα μειωμένα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider