Γερμανία: Με ανάπτυξη 0,2% «έτρεξε» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Με ανάπτυξη 0,2% «έτρεξε» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο
Με ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της Γερμανίας το α΄ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Με ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της Γερμανίας το α΄ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

«Μετά τη μείωση του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το 2024 με θετική ανάπτυξη», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η ήπια επέκταση του ΑΕΠ αποδίδεται κυρίως στο εξωτερικό εμπόριο, δηλαδή στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που σημείωσαν αύξηση κατά 1,1%. Ωστόσο, σημειώνεται ότι «οι δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν ανέκαμψαν» παρά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κρατικές δαπάνες ήταν επίσης 0,4% χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μετά από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε -0,9% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Η μείωση ήταν μικρότερη κατά -0,2% μετά την τιμαριθμική και ημερολογιακή διόρθωση. Και οι δύο ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της αρχικής έκθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα πρόθυρα ασφυξίας η Παλαιστινιακή Αρχή - Συρρίκνωση ΑΕΠ ως και 10%

Μισθολογικό αγκάθι στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Πράσινο φως για μείωση 0,25% τον Ιούνιο - Άδηλες οι αποφάσεις του Ιουλίου

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider