Οικονομικό κλίμα Ελλάδας: Ώθηση από Τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης – Ισχυρή άνοδος στις 111 μονάδες το Μάιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό κλίμα Ελλάδας: Ώθηση από Τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης – Ισχυρή άνοδος στις 111 μονάδες το Μάιο
Ευρώ / Πηγή Φωτογραφίας: Gettyimages
Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τον Μάιο με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται στις 111 μονάδες από τις 108,6 μονάδες του Απριλίου. Tο οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη καταγράφει άνοδο μετά τη «βουτιά» του προηγούμενου μήνα.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τον Μάιο με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται στις 111 μονάδες από τις 108,6 μονάδες του Απριλίου. Την ίδια ώρα, το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη καταγράφει οριακή άνοδο μετά τη «βουτιά» του Απριλίου με τους δείκτες να παραμένουν κάτω από τις 100 μονάδες και στις δύο περιπτώσεις.

Στη χώρα μας, οι προσδοκίες σε όλους τους κλάδους ενισχύονται σημαντικά με τις υπηρεσίες να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις του τελευταίου 12μήνου, ενώ ανακάμπτει και το κλίμα στις κατασκευές που είχε υποχωρήσει τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη μεριά υποχωρεί για μια ακόμη φορά η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

H βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφεται καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο, γεγονός που επηρεάζει θετικά, όχι μόνο τον κλάδο των υπηρεσιών στον οποίο περιλαμβάνονται και οι τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας όπως οι κατασκευές και το λιανεμπόριο.

Αυτό εξάλλου σημείωνε από τον προηγούμενο μήνα και το ΙΟΒΕ που πραγματοποιεί την έρευνα οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. «Καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι θετικές και συνολικά ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, και να συνεισφέρει ισχυρά σε πλήθος κλάδων που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν», ανέφερε το δελτίο του προηγούμενου μήνα.

Ταυτόχρονα, η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και σταδιακά η επίδραση του προγράμματος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Οι προσδοκίες για αυξήσεις των τιμών τους επόμενους μήνες ενισχύθηκαν σε όλους του κλάδους σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ενίσχυση καταγράφουν και οι προοπτικές για την απασχόληση. Για τους επόμενους μήνες εξαιρετικά θετικά αποτυπώνονται οι προοπτικές στις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο, ενώ πιο ήπιες είναι σε κατασκευές και βιομηχανία.

Παραμένει η απαισιοδοξία στα νοικοκυριά

Με την ελληνική οικονομία να κινείται σε μια σταθερή τροχιά και περισσότερο θετικά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους γεγονός που αποτυπώνεται και στις επιχειρηματικές προσδοκίες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάιο στις -43,8 μονάδες, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στις -13,2 μονάδες και τις Ευρωζώνης στις -14,3 μονάδες.

Τον Μάιο υποχώρησαν οι προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους αλλά και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες. Ιδιαίτερα χαμηλή παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομία βρίσκεται σε μια καμπή όπου πολλά από τα μέτρα παρέμβασης ή στήριξης που έχουν εφαρμοστεί είναι εύλογο να αποσύρονται και να επανέρχεται μια κανονική λειτουργία. Η εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων και των συνολικών προοπτικών της οικονομίας θα εξαρτηθεί μεσοπρόθεσμα από τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον.

Θετικά σημάδια από την Ευρωζώνη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας στην Ευρωζώνη, αναλυτές της Oxford Economics σημειώνουν πως καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να ανακάμψει σχεδόν πλήρως από τη βουτιά του Απριλίου.

«Το στοιχεία του οικονομικού κλίματος βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με πρόσφατα στοιχεία του PMI και υποδεικνύουν πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητες. Αναμένουμε πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο τρίμηνο και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο μισό του 2024», σχολιάζει ο Rory Fennessy, Senior Eurozone Economist της Oxford Economics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παντελιάδης: Ευχή όλων να μειωθούν οι τιμές αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί σε ευρεία κλίμακα

Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

UBS: Οι τρεις πυλώνες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ - Έρχονται τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider