Αλλάζει ο ρόλος που κατέχει το ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο ρόλος που κατέχει το ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές
ESG
Το ESG έχει εξελιχθεί από μια περιφερειακή περιοχή εστίασης σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ESG έχει πλέον πιο διακριτό ρόλο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συνυπολογίζουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης κριτήρια πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια ενώ δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την ικανότητά τους να τα αξιολογούν τόσο όταν πρόκειται να επενδύσουν όσο και όταν πρόκειται να κάνουν μια ενδοσκόπηση στις εταιρείες που ήδη κατέχουν.

Έρευνα της Deloitte για τα κριτήρια ESG στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024 έδειξε ότι η δυνατότητα παροχής πιο αξιόπιστων δεδομένων, οι βελτιωμένες μέθοδοι μέτρησης και η βαθύτερη κατανόηση του ESG είναι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη σύναψη συμφωνιών για τους υπευθύνους συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι διαχειριστές εταιρικών και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (PE) αξιολογούν όλο και περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους τα κριτήρια ESG μπορούν να παράξουν αξία. Με τη διαθεσιμότητα αυξημένων δεδομένων και τη βοήθεια πιο ακριβών, συνεπών εργαλείων μέτρησης, είναι σε καλύτερη θέση για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του ESG στις αποτιμήσεις, τη στόχευση, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου και άλλους τομείς σε όλο τον κύκλο ζωής των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το ESG έχει εξελιχθεί από μια περιφερειακή περιοχή εστίασης σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πρώτη έρευνα της Deloitte το 2022 μελέτησε τον εξελισσόμενο ρόλο του ESG στις εταιρικές αποφάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναλύοντας την επιρροή της ESG στη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών σε εταιρικούς οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αγορά Μ&Α συνέχισε να εξελίσσεται, και σε νέα έρευνα το 2024, στην οποία συμμετείχαν 500 παγκόσμιοι αυτή την φορά ηγέτες M&A εστίασε στις τάσεις του ESG στις M&A. Η έρευνα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ερωτηθέντες από τις περιοχές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας-Ειρηνικού (APAC), καθώς και από διάφορες βιομηχανίες ενώ εστίασε και στις επιπτώσεις στο PE.

Οι οργανισμοί βρίσκονται σε μία διαδικασία όπου μαθαίνουν πώς να κατανοούν, να μετρούν και να ενεργούν με βάση ένα σύνολο μεταβλητών που έχουν αναδειχθεί ως όλο και πιο σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό επηρεάζει τη στρατηγική και την εκτέλεση συγχωνεύσεων και εξαγορών όσο και οποιονδήποτε άλλο τομέα στρατηγικής ή λειτουργιών. Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δείχνουν την πρόοδο που σημειώνουν οι υπεύθυνοι συγχωνεύσεων και εξαγορών και μάλιστα σε σχέση με το 2022 έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικές και μεγάλες αλλαγές.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια στον τρόπο που το ESG επηρεάζει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις

Καθώς οι επενδυτές M&A εξετάζουν ολοένα και περισσότερο το ESG και βρίσκουν νέους τρόπους για να ενσωματώσουν σχετικούς παράγοντες στις στρατηγικές τους, υποστηρίζονται από την πρόοδο που έχει καταγραφεί στα εργαλεία και τις μεθοδολογίες για τη μέτρηση των δεσμεύσεων και των επιτευγμάτων ESG.

Όταν η Deloitte ρώτησε για τελευταία φορά στελέχη το 2022, υπήρξε μια ευρεία αποσύνδεση όσον αφορά στο ESG μεταξύ των C-suite στελεχών και των ομάδων που υλοποιούσαν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα στελέχη και οι ηγέτες συγχωνεύσεων και εξαγορών κατανοούσαν ότι η απόδοση του ESG και η διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν συνδεδεμένα, αλλά συχνά τους έλειπαν οι διαδικασίες, τα δεδομένα και τα εργαλεία για να ποσοτικοποιήσουν ή να ενεργήσουν βάσει αυτής της σύνδεσης. Σήμερα, χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων, τα βελτιωμένα εργαλεία μέτρησης και την πιο προηγμένη κατανόηση των αρχών που εμπλέκονται, οι dealmakers μπορεί να είναι πιο εύκολο να μετατρέψουν την ευαισθητοποίηση του ESG σε δράση όταν συνυπολογίζουν αξιολογήσεις κινδύνου, αποτιμήσεις και άλλες βασικές διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η αξία που προσθέτει μια συναλλαγή συγχωνεύσεων και εξαγορών στον αγοραστή εκτείνεται γενικά σε πολλούς οικείους τομείς προς εξέταση, όπως ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία, ταλέντο και φήμη. Ωστόσο, τώρα περισσότερο από ποτέ, ο αντίκτυπος της ESG σε μια πιθανή εξαγορά ή εκποίηση γίνεται βασικός παράγοντας και για τους dealmakers. Περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα (57%) αξιολογούν το ESG με σαφώς καθορισμένες μετρήσεις, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 39% πριν από δύο χρόνια.

Η δυνατότητα λήψης καλύτερων, πιο συναφών δεδομένων και μέτρησης της αξίας και των μετρήσεων ESG παρέχει στους οργανισμούς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σχεδιασμό και την εκτέλεση συναλλαγών. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (78%) των οργανισμών με σαφώς καθορισμένες μεθόδους μέτρησης λένε ότι έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αξιολογούν το προφίλ ESG ενός στόχου το οποίο σύντομα θα είναι μέρος του δικού τους προφίλ).

Μεταξύ 2022 και 2024, τα αποτελέσματα της έρευνας εντόπισαν μια αύξηση της εμπιστοσύνης για την αξιολόγηση του προφίλ ESG ενός στόχου, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν επίσης έτοιμοι να εξετάσουν και το προφίλ ESG του ίδιου του οργανισμού στον οποίον ανήκαν. Οι ερωτηθέντες που εξέφρασαν «πολύ υψηλό» ή «υψηλό» επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκαν κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 σε 91% το 2024. Ομοίως, το 97% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «πολύ προετοιμασμένοι» ή «έτοιμοι» να συζητήσουν το δικό τους προφίλ ESG ως οδηγό αξίας για τον οργανισμό τους, σημειώνοντας αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, στην διαδικασία μετά από την εξαγορά και συγχώνευση (PMI), πολλοί οργανισμοί τόνισαν ότι δεν έχουν ακόμη μια καθορισμένη προσέγγιση για το ESG. Η παραμετροποίηση των παραγόντων ESG μαζί με άλλες ροές εργασίας PMI μπορεί να βοηθήσει πολλούς οργανισμούς να συνειδητοποιήσουν περαιτέρω την αξία και να μετριάσουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, μόνο το 12% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους έχουν μια ειδική προσέγγιση για τη διαχείριση του ESG ως μέρος του PMI και το 19% δήλωσε ότι θεωρεί το ESG ως σημαντικό μόνο σε ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι υπόλοιποι τοποθετούνται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο θέσεις, δηλαδή είτε εργάζονται για να ενσωματώσουν δυνατότητες ESG στο PMI τους, δίνοντας μερική εστίαση σε αυτό, είτε στερούνται ικανότητας ή δομής ESG που θα ήταν μέρος μιας συγχώνευσης.

Μεταξύ των βιομηχανιών, οι οντότητες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν μια καθορισμένη προσέγγιση ESG για το PMI (24%) και οι εταιρείες PE είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι εργάζονται για τη δημιουργία μιας τέτοιας προσέγγισης. Ωστόσο, τουλάχιστον ορισμένες εταιρείες σε κάθε κλάδο που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι «εργάζονται για την ανάπτυξη ικανοτήτων».

Ακόμη, με βάση τις απαντήσεις το 2022, το στοιχείο ESG του PMI ήταν κυρίως μια διαλειτουργική ομαδική προσπάθεια (58%). Δύο χρόνια αργότερα, οι ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι είναι πιο πιθανό να είναι ευθύνη μιας ειδικής ροής εργασίας (49%).

Τέλος, ενώ οι παράγοντες ESG μπορούν να επηρεάσουν και ακόμη και να οδηγήσουν τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να κατανοήσουν καλύτερα και να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους ESG.

Το ESG στη στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό παράγοντα στάθμισης κάθε πιθανής συναλλαγής. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των εταιρειών δηλώνουν ότι έχουν αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια ή τις επενδύσεις τους από την προοπτική ESG κατά την απόκτηση ή την αναζήτηση στόχων εξαγοράς, και σχεδόν άλλες τόσες (67%) λένε το ίδιο για τις στρατηγικές εκποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Τι προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ESMA – Τι αλλάζει για τα βιώσιμα κεφάλαια

Το 72% των ευρωπαϊκών εταιρειών συμπεριλαμβάνουν την αναπηρία στις εκθέσεις ESG

gazzetta
gazzetta reader insider insider