Σε υψηλό 12 μηνών ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 12 μηνών ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη
Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB ανήλθε στις 52,2 μονάδες τον Μάιο από 51,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους «έτρεξαν» οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάιο, με τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, σε θέση οδηγού καθώς σημείωσε αρκετά μεγαλύτερη ανάπτυξη από την μεταποίηση, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB όπως προκύπτει από στοιχεία της S&P Global και θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας ανήλθε στις 52,2 μονάδες τον Μάιο από 51,7 μονάδες τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τελικά διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,3, παρέμεινε για τρίτο διαδοχικό μήνα πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. «Το φάσμα της ύφεσης έχει φύγει από τον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών όπου σημειώθηκε ευρεία ανάκαμψη. Γενικά, είναι ο τομέας που θα εξασφαλίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο», επεσήμανε ο Cyrus de la Rubia, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Ενδεικτικά, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρώς στο 53,2 τον Μάιο από το υψηλό 11 μηνών 53,3 τον Απρίλιο, λίγο κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά παρέμεινε σε ανοδική τροχιά. Μία αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η μακροχρόνια κάμψη της μεταποίησης ενδέχεται να ανατρέπεται, με τον δείκτη της να ανέρχεται στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο.

Η βελτίωση της συνολικής ζήτησης ενίσχυσε την αισιοδοξία για το επόμενο έτος. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στο 63,1 τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Αντίστοιχα, οι καλύτερες προοπτικές, ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να πολλαπλασιάσουν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών. Τέλος, οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου, κάτι που θα μπορούσε να καθησυχάσει την ΕΚΤ που αναμένεται ευρέως να προβεί σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαμάντια: Οι καταναλωτές τα απορρίπτουν για πολύτιμους λίθους... εργαστηρίου

Ευ. Μαρινάκης: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να αυξήσει τα ναύλα

Αλλάζει ο ρόλος που κατέχει το ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider